Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Kaamos - den arktiska natten

Kaamos betyder mörker och polarnatten i Kiruna är en tid av mörker. Dystert och inte en ljusglimt så långt ögat kan nå. Men är det verkligen hela sanningen?

Under sommaren får vi njuta av solens varma strålar dygnet runt under ca 50 dagar. Från midnattssol till polarnatt så minskar dagslängden med flera minuter varje dag men perioden efter midnattssolen är fortfarande så ljus på natten så det är inget man riktigt tänker på att dagarna blir kortare.

Sen i augusti kommer den där känslan, som kommer varje år och ändå är man inte beredd på den. Den är svårbeskrivlig, men när man inser att solen går ner och mörket infaller på natten – det är en speciell känsla. Du börjar se fram emot hösten, kylan, att få tända ljus och bara mysa. Sen kommer oktober och stressen med att börja bunkra D-vitamin infinner sig.

Den här perioden som leder fram till polarnatten är ändå väldigt vacker. Solnedgången, med tillhörande vackra himlafärger, kommer bara tidigare och tidigare tills du upplever den mitt på dagen. Sen går det fort och man hinner knappt blinka innan polarnatten är här. Solen går inte längre upp över horisonten och Kiruna faller i ett nattsvart mörker 24 timmar om dygnet – eller?

Foto: Jessica Nildén

Den blå timmen

Trots att solen inte går upp över horisonten så betyder det inte att vi lever i ett mörker ända fram till januari. Det kan istället beskrivas som ett visst skymningsljus som visar sig under ett par timmar under dagarna i december. Vi har den vita snön och månens sken som lyser upp vår tillvaro och vi får också fler timmar till att skåda det vackra norrskenet. Färgerna på himlen kan vara starka och färgglada under den här perioden. Titta mot norr så ser du ett kallt blålila ljus medan du ser en värmande rodnad vid horisonten när du tittar söderut. Vid 14 tiden inträffar den så kallade ”blå timmen” som egentligen bara varar i ca 15 minuter. Det snöklädda landskapet och himlen omges av ett magiskt blått ljus, ett naturfenomen som bara sker i Arktis och inte kan upplevas någon annanstans.

I Kiruna varar polarnatten under cirka 28 dagar och i början av januari återser vi solens strålar igen. Sedan blir dagarna bara ljusare och ljusare tills vi återigen får njuta av midnattssolen när Moder natur och universum kompenserar oss för mörkret med nästan dubbelt så lång tid av solljus dygnet runt.

Och så fortsätter den arktiska årscykeln, år efter år.

Tänk på

Under den mörka tiden på året så är reflexer din bästa vän. Det är viktigt att synas. Det är också viktigt att du själv ser vart du sätter fötterna så en pannlampa på huvudet är ovärderligt. Att förlita sig på ljuset från mobiltelefonen är inte önskvärt då mobilen kan laddas ur väldigt snabbt i kylan. Passa på att vara ute under de få timmar det är någorlunda ljust ute. Njut av den här perioden. Ta till dig av alla färger och verkligen se din omgivning. Det är magiska tider det här. Om du ska sitta ut och spana efter norrsken eller bara räkna stjärnorna på himlen så kan det vara skönt att ha med något att sitta på. Och varm choklad eller kaffe att dricka!

Foto: Jessica Nildén
Upplevelser för polarnatten

3 tips till aktiviteter

• Fotografi – alla färger gör den här perioden till en ren dröm för fotografer. Men det gäller att vara snabb, färgerna skiftar fort. Följ med en kunnig guide som visar dig allt du behöver veta för att få med dig vackra minnen hem.

• Norrsken – med mer mörker kommer fler timmar till att uppleva både norrsken och stjärnklar himmel, vid riktigt klara nätter ser du till och med Vintergatan! Följ med på en spännande norrskensaktivitet.

• Äventyr – solbrist gör ingen skillnad. Ge dig ut i skidspåren, sätt dig på hundsläden, susa fram med skotern eller upplev skogen från hästryggen. Inga aktiviteter är omöjliga under den här perioden, förutom att lapa sol...

Guidade vinteraktiviteter