Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Wellness på isen

Isfiske, eller som vi säger här uppe, pimpling, är ett viktigt inslag i vår arktiska vardag och något som lokalborna längtar efter varje år.

Foto: Jessica Nildén

Det kan tyckas konstigt för den oinvigde, att bara sitta ute på en is i otaliga timmar till synes inte göra mycket alls. Det är precis det som är charmen! Den där speciella kombinationen av den rogivande känslan som blandas med en dos spänning i väntan på nappet.

Med skoter, skidor eller till fots ger vi oss ut på isen och väljer den perfekta platsen att lägga ner renskinnet på. Omgiven av tystnad och vita vidder vevar vi isborren med kraft genom den tjocka isen och lyssnar nöjt till ljudet när borren går igenom. Vi väljer blänke med omsorg och trär på maggots. Och sen väntar vi. Kanske blir det kvällens middag i form av färsk röding som dras upp från älven eller sjön, men mest troligast inte så det är alltid bäst att ha lite packad mat med sig. Hela grejen med pimpling är just den lugnande effekten det ger, att få upp en fisk är egentligen bara en bonus. Men med det sagt så är det en riktig tjusning när du känner att det börjar rycka i linan. Det är nu det gäller. Lyckas du med fångsten?

Bästa tiden för isfiske i Kiruna

Vårvintern är den bästa tiden för pimpling, när solen värmer, snön reflekterar strålarna och fiskarna är mer på hugget. Den här tiden på året rekommenderas också att använda solskydd då solen ofta är starkare än man tror. Variera dagen lite grann genom att då och då prova att kikhålspimpla – du ligger då på isen med ansiktet mot hålet och kikar på fiskarna under isen. Otroligt spännande att se på undervattenslivet och fiskarna som närmar sig kroken. Glöm inte heller att förflytta dig ibland, kanske nästa hål några meter bort ger större tur.

Foto: Jessica Nildén

Arkliv

Många Kirunabor tillbringar även dagar och nätter i sina arkar på isen, pyttesmå stugor/husvagnar på medar vilket gör de flyttbara. Många arkar har bland annat hål i golvet för att kunna fiska inomhus om vädret är dåligt. Visste du att den första (kända) arken byggdes i Abisko år 1935 av Ragnar Eriksson. Kring 1940-talet blev arkarna mer uppmärksammade för att de blivit så många och idag finns arkar i många utföranden, till och med bastuarkar, och de kan ses stå packade längs strandkanterna bland annat när du kör längs Nordkalottvägen. Arklivet är ett ypperligt sätt att kombinera naturliv med fiske.

Foto: Jessica Nildén

Sätt guldkant på isfisket

För att få den bästa upplevelsen är det otroligt viktigt att klä sig varmt och enligt lager-på-lager principen. Då detta är en väldigt stilla aktivitet så blir du kall fortare, men det är också skönt att kunna ta av ett lager om det blir för varmt. Temperaturen kan variera rätt rejält under dagen. Underskatta inte vikten av att packa med sig varm dryck i en termos och något gott att äta. För lite extra lyx gör vi en sprakande eld, vilket är skönt när dagen lider mot sitt slut, kylan blir mer påtaglig, mörkret kryper på men vi är definitivt inte redo att kasta in handduken ännu. Att pimpla på kvällen under stjärnorna och norrskenet är en upplevelse i sig.

Foto: Jessica Nildén

Upplev isfiske i Kiruna

För dig som är ovan pimplare här uppe så kan vi varmt rekommendera att följa med på en guidad tur. En kunnig guide tar dig med på ett fiskeäventyr under ett par timmar eller dagar där du får en trygg helhetsupplevelse. Om du ger dig ut på egen hand så är det viktigt att du har med dig säkerhetsutrustning, speciellt på våren när isarna börjar smälta.

På våren kan du även ta del av de isfiske-evenemang som anordnas, bland annat Kirunahugget som sker på Luossajärvi nära Kiruna och det kända Lapplandsmästerskapet i Stenbacken där pimplare tävlat om fina priser sedan mitten på 1900-talet.

Guidade pimpelturer

Hitta ut på isarna med hjälp av en guide

Du kanske också är intresserad av