Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Ett paradis för fiskaren

Med 6000 sjöar, 6 stora älvar och oräkneliga jokkar och strömmar erbjuder Kiruna fiske i världsklass i en vidsträckt och till stor del orörd natur. Både sommar och vinter.

Hooké

Välkommen till Fishing Kiruna Lapland

 Nyckeln till ett bra fiske är att veta var man ska fiska och vid vilken tidpunkt på året. Vi rekommenderar att du utforskar Kirunas fiskemöjligheter på en paketresa tillsammans med en professionell guide. På så sätt kan du slappna av och njuta av fisket medan din guide tar hand om det praktiska.

Sommarfiske

Att anlita en fiskeguide kan vara nyckeln till en framgångsrik fiskeupplevelse.

Närliggande fiskevatten

Kiruna är kanske mest känt för fisket i kalfjällsregionens vatten, men här finns också mycket gott fiske i fjällbjörks- och barrskogsområdets mindre kända vatten. Du behöver inte åka långt för att hitta fina fiskevatten. Redan i Kiruna centrum kan den intresserade börja sitt fiske. Kirunas stadssjö Södra Luossajärvi är redan det ett alldeles utmärkt sportfiskvatten. Luossa är samiska för lax, men även om här inte finns riktig lax, så är det gott om öring och abborre och det är inte ovanligt med fiskar på både två och tre kilo. Bakom stadsberget Luossavaara ligger öringsjön Nukutusjärvi. Här kan du fiska längs strandkanten, men bäst är det vid bäckmynningarna. Inom en halvtimmes bilresa är urvalet närmast obegränsat. Det finns till exempel fyra älvar att välja mellan – dels de två stora, Torneälven och Kalixälven, sedan den något mindre Rautasälven och den vackra Vittangiälven. Utforska fjällkartorna för att hitta vägen till ditt alldeles egna ”hemligjaure”.

Fiskekort och regler

Allemansrätten gör att du kan vistas nästan överallt i naturen bara du inte stör eller förstör. Fiske ingår däremot inte i allemansrätten. Det finns en mängd bestämmelser kring både fritids- och yrkesfiske, och de rör bland annat var du får fiska, när du får fiska och hur du får fiska. Olika vatten och olika områden har olika regler. Du som ska fiska är alltid skyldig att ta reda på vilka regler som gäller i det vatten du ska fiska. Vänd dig till Länsstyrelsen Norrbotten för att hålla dig uppdaterad om vilka regler som gäller.

För att få tillstånd att fiska i Kiruna kommun krävs fiskekort. Det vanligaste kortet, Kirunakortet, går att köpa hos flertalet återförsäljare runt om i kommunen och gäller för de flesta vatten. På Kiruna turistcenter säljs även fiskekort för Kurravaara. Du kan också enkelt köpa ditt fiskekort online på NatureIT.

Med ett hållbart nyttjande av fjällvärlden överlever både natur och näring. Därför finns det några saker att vara särskilt medveten om vid fiske och övrig vistelse i fjällområdet. Visa hänsyn mot djur, människor och natur. Skräpa aldrig ner och uppträd som du vill att andra ska uppträda i din närhet.

Isfiske

Att anlita en guide kan förbättra din fiskeupplevelse avsevärt.

Wellness på isen

Pimpelfiske

Isfiske, eller som vi säger här uppe, pimpling, är ett viktigt inslag i vår arktiska vardag och något som lokalborna längtar efter varje år. Det kan tyckas konstigt för den oinvigde, att bara sitta ute på en is i otaliga timmar till synes inte göra mycket alls. Det är precis det som är charmen! Den där speciella kombinationen av den rogivande känslan som blandas med en dos spänning i väntan på nappet.

Läs mer
Om du vill fiska i de mest avlägsna naturområdena

Fiskeflyg

Kallax Flyg

Du kanske också är intresserad av