Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

LKAB:s Visitor Centre

Malmvägen 9B, Kiruna

LKAB:s Visitor Centre

Boka

Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva. En fascinerande verksamhet där malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Här finns en av Sveriges bästa sevärdheter, visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre, som fått högsta betyg i den internationella guideboken Lonely Planet.

Med buss direkt från turistcentret åker vi rakt in i berget och ner till LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå. Brytningen sker idag ännu djupare, ner till nivå 1365 meter. Guiden visar dig runt i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Gruvmuséet visar historiska miljöer, arbetsredskap och foton från början av 1900-talet. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta.

LKAB står inför den största omställningen i bolagets 130-åriga historia. Det kan bli den största industriinvesteringen någonsin i Sverige och den mest effektiva insats Sverige kan göra för en minskning av de globala utsläppen. LKAB:s strategi stakar ut vägen mot noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045, och säkrar bolagets verksamhet bortom 2060.

Begränsat antal platser och avgångar. Säkra din plats i god tid!