English flag
Gå tillbaka

LKAB:s Visitor Centre

Lars Janssonsgatan 17, Kiruna

LKAB:s Visitor Centre

Boka

Begränsat antal platser och avgångar! Säkra din plats i god tid!

Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva. En fascinerande verksamhet där malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Här finns en av Sveriges bästa sevärdheter, visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre, som fått högsta betyg i den internationella guideboken Lonely Planet.

Med buss direkt från turistcentret åker vi rakt in i berget och ner till LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå. Brytningen sker idag ännu djupare, ner till nivå 1365 meter. Guiden visar dig runt i den 20 000 kvadratmeter stora besöksanläggningen. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Gruvmuséet visar historiska miljöer, arbetsredskap och foton från början av 1900-talet. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta.

LKAB står inför den största omställningen i bolagets 130-åriga historia. Det kan bli den största industriinvesteringen någonsin i Sverige och den mest effektiva insats Sverige kan göra för en minskning av de globala utsläppen. LKAB:s strategi stakar ut vägen mot noll utsläpp av koldioxid från egna processer och produkter till år 2045, och säkrar bolagets verksamhet bortom 2060.