Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Sápmi

Kiruna är en del av Sápmi och har varit hem för samer i många generationer. Samerna tillhör världens ursprungsbefolkning och i årtusenden har de levt nära naturen. Även om samernas levnadssätt utvecklas med samhället, är deras traditioner och kultur ändå starkt närvarande.

Det samiska språk som är dominerande här är nordsamiska och många samer arbetar hårt för att fortsätta låta kulturen synas och ta plats i samhället. Namnet Kiruna kommer från det nordsamiska ”Giron” som betyder fjällripa. De samiska ortsnamnen berättar om den samiska historien och kan ses som en pusselbit till områdets historia. De har ofta koppling till hur terrängen ser ut och vilket värde platsen har ur näringssynpunkt. I Kiruna finns en genuint levande samisk kultur. Renskötseln är en stark kulturbärare, men långt ifrån alla samer har rennäringen som sin huvudsyssla. Vanligare är att man hjälper till i samband med stora händelser som vid kalvmärkningen.  Ett exempel är orgeln i Jukkasjärvi kyrka som har klaviaturer gjorda av renhorn och utsmyckning med samiska motiv.

Från nomadfolk till moderna tider

Samerna, en av världens urbefolkningar, levde tidigare som jägare och fiskare i nomadiska samhällen där de flyttade med renarna efter årstiderna. Numera bor samer på många platser i byar och städer och arbetar inom alla slags yrken. Även om samernas levnadssätt utvecklas med samhället, är deras traditioner och kultur ändå starkt närvarande. I Kiruna finns det åtta samebyar. En sameby är en ekonomisk förening och medlemmarna är samer som deltar i renskötseln inom byns område. Samebyarnas verksamhet regleras genom rennäringslagen. Slöjden, Sámi duodji, är viktig i den samiska kulturen och förmedlar ett liv i nära samklang med naturen. Runt om i Kiruna finns samiska hantverk som utgör del av en unik konstskatt.

Samebyar i Kiruna:
Fjällsamebyar: Könkämä, Lainiovuoma, Saarivuoma, Talma, Gabna, Laevas, Girjas.
Skogssameby: Vittangi.

Läs också

Lär känna våra samiska företag

I Nikkaluokta driver den samiska familjen Sarri turistverksamhet sedan flera generationer tillbaka. Idag har de en anläggning vid vägens slut, inte långt från Kebnekaise. Även om tiderna förändras finns det genuint samiska fortfarande levande hos familjen där kunskap och känsla för närmiljö är viktig. Läs mer om samiska upplevelser på Nikkaluokta Sarris webb.

Nutti Sámi Siida ligger på den gamla samiska marknadsplatsen som är ursprung till byn Jukkasjärvi. Här finns utställningar om samisk kultur och levnadssätt, försäljning av genuin samisk slöjd, och för den hungrige serveras traditionell lunch vid den öppna elden i en jättekåta. Här finns även unikt stugboende med renar runt knuten och uppskattade renkörningsturer.

Giron Reindeer är ett samiskt familjeföretag med stor kunskap om samisk kultur. Här får du genuina upplevelser av djur och natur och inblick i renskötarlivet. De lär dig lassokastningens konst och du får färdas med rensläde genom skog och myr såsom samer i norr har gjort i tusentals år.

Stig Allas, som driver Allas Activity, är aktiv renskötare och delar som guide med sig av sina erfarenheter om omgivningarna och den samiska kulturen.

Ofelas Islandshästar & Guideservice arrangerar turridning till fjälls på sina islandshästar. Är du intresserad av natur, djur och samisk kultur har du kommit rätt, de berättar gärna om sitt liv.

Scandinavian Sámi Photoadventures är ett samiskt familjeföretag som tar dig med ut för att fotografera norrsken, wildlife och samisk kultur. Du lånar kamerautrustning och varma kläder och följer sedan med våra samiska guider ut i naturen för att ta fina bilder till ditt eget fotoalbum.

Enoks i Láddjujávri ligger vid foten av Kebnekaise. Här bor du i fjällstugor och serveras mat av samisk tradition på Restaurang Enoks som har inspirerats från den samiska kulturen vad gäller form, färger och mönster. Vintertid erbjuds skoter- och övernattningsturer. Sommartid kan du avnjuta den klassiska renburgaren och åka båt över glaciärsjön Láddjujávri.

Letar du efter en upplevelse som får ditt leende att lysa resten av året? Go to Lapland erbjuder genuina upplevelser i hjärtat av Sápmi, där du får bli en renskötare för en dag. Du kan tävla i ett renrace eller åka med rensläde i norrskenet, mata renarna och äta utsökt mat.

N’light är ett litet företag som arbetar med små grupper för att ge varje enskild gäst en genuin upplevelse av djuren och naturen. Den samiska renskötaren Niklas Blind pratar gärna om renskötsellivet, den uråldriga kulturen och samiska traditioner.

Boka samiska aktiviteter

Lär dig mer om samisk kultur genom genuina upplevelser

Se alla samiska aktiviteter

Du kanske också är intresserad av