Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Ratekjokkturen (7 dagar)

Puoltsa 1057, Kiruna

Ratekjokkturen (7 dagar)

Ofelaš Islandshästar & Guideservice +46 (0)980 500 13 info@ofelas.se https://ofelas.se/
Boka

En flerdagstur med islandshäst i fjällen är ett härligt sätt att vistas i fjällen. Du får lära känna islandshästen, vistas ute i naturen, sitta runt öppen eld, lära dig om samisk kultur och sova i tältkåta. Det viktiga är inte klockan och prylar utan istället hästen, ridningen, naturen, vädret och maten. Turen rids i lågfjällsområdet väster om Kiruna och öster om Kebnekaise på södra sidan av Kalixälven. Det är ett område dit få turister hittar så vi får vara ostörda. Denna tur kräver ridvana.

Vi hämtar upp dig i Kiruna och åker till vår gård där vi har gemensam middag på kvällen och du får chans att bekanta dig med de andra gästerna. Du övernattar i ett hus på vår gård i dubbelrum. På gården finns chans att basta i vedeldad bastu för den som önskar. Vi startar den andra dagen på morgonen från ett ställe inte så långt från gården dit vi tar oss med bil. Du tilldelas en häst som passar dig och din ridvana och vi går igenom turen, hästar och utrustning. Du tar själv hand om och gör i ordning din häst, med oss som hjälp. Vi beger oss iväg på hästryggen ut i vår fantastiska fjällvärld. Till största delen rider vi i obanad terräng eller efter stigar, tempot anpassas efter terrängen och vi får utnyttja islandshästens fenomenala förmåga att ta sig fram. Vi rider också någon sträcka på grusväg. Vi rider på kalfjället, över myrar och genom skogen. Eftersom vi rör oss i fjällterräng får vi ta hänsyn till vädret och det kan det hända att vi måste ändra rutten pga vädret.

Övernattningen sker i tältkåta två nätter, där vi sover i sovsäck runt eldstaden, så det är bra om du prövat på att campa innan turen. Två nätter sover vi i en stuga. Varje dag stannar vi för lunch som tillagas över öppen eld. Maten består till större delen av lokala specialiteter som vilt och fisk. När vi kommer fram till dagens övernattningsställe hjälps vi åt med hästarna och matlagningen. Beroende på vädret lagar vi mat över öppen eld utomhus eller inne i kåtan. Efter övernattning lagas gemensam frukost och hästar samt utrustning packas för nästa dags äventyr. Vi förflyttar oss, hästarna och vår utrustning så under turen får du uppleva känslan av ett rörligt nomadliv. Vi har med oss packhäst som hjälper oss att bära, men alla ryttare packar sina personliga saker i sadelväska på den egna hästen.

Den första riddagen rider vi nerifrån dalgången upp på fjället och rider på kalfjället tills vi kommer till en mer skyddad plats för övernattning. Där övernattar vi i tältkåta, tvättar oss i jokken och har en enkel campingtoalett. Efter frukost nästa dag packar vi ihop och rider iväg. Ridningen går över kalfjället och vi rider ner till den lilla samiska byn Ratekjokk där vi stannar de två följande nätterna där vi sover i flerbäddsrum i stuga. På kvällen finns möjlighet till vedeldad bastu med dopp i jokken. Följande dag rider vi en dagstur och kommer tillbaka till Ratekjokk. I Ratekjokk finns elström, bastu och utetoalett. Den femte dagen beger vi oss tillbaka österut och sover följande natt i tältkåtan på fjället och den sista riddagen rider vi tillbaka ner mot Kalixälvens dalgång. Därifrån tar vi oss med bil tillbaka till vår gård i Puoltsa på eftermiddagen. Detta är en tur för dig som kan avstå från en del av dagens moderna bekvämligheter för att kunna uppleva fjällen på ett naturligt sätt och gärna hjälper till med praktiska bestyr. Denna tur kräver flerårig ridvana. Den sista övernattningen sker i hus på vår gård i dubbelrum med gemensamt kök och badrum. Avresedagen kör vi er till Kiruna.

Någon av avgångarna i sommar kan se lite annorlunda ut då vi istället avslutar eller börjar turen i Ratekjokk, men samma antal nätter i kåta och i stuga i Ratekjokk.