Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Det här är Kiruna

Välkommen till oss för att ta del av vår arktiska vardag.

Kiruna en speciell plats på många sätt. I Sveriges nordligaste stad finns Icehotel i Jukkasjärvi, Sveriges högsta berg, Kebnekaise, och världens största underjordiska järnmalmgruva – en gruva som nu tvingar staden att flytta. Kiruna ligger 200 kilometer norr om polcirkeln och har cirka två månaders midnattssol på sommaren och perfekta förhållanden för att se det magiska norrskenet från september till mars. Aurora Sky Station i Abisko i Kiruna kommun har av Lonely Planet utsetts till det bästa stället i världen att uppleva ljusfenomen.

Medan Kiruna är en relativt liten stad med en befolkning på cirka 23 000, omfattar kommunen ett område på 19 447 kvadratkilometer, vilket gör den till den näst största kommunen i världen. Kirunas gräns mot väst är Sveriges nationella gräns med Norge och dess östra gräns är landets nationella gräns med Finland. I norr möts alla tre länderna vid Treriksröset, som är världens nordligaste tripoint och ett landmärke på den internationella Nordkalottleden.

Kiruna erbjuder enkel tillgång till stora områden med stor naturskönhet som inbjuder till utomhusaktiviteter både sommar och vinter. De snötäckta skandinaviska bergen, Skanderna, är synliga från stadens centrum och kring Kiruna hittar du boreal- och björkskogar, alpintundra, våtmarker, 6 oreglerade älvar och mer än 6000 sjöar. Abisko nationalpark och Vadvetjåkka nationalpark ligger båda i Kiruna, liksom den berömda u-formade dalen nära Abisko som kallas Lapporten. För vandrare som följer hela den 400 km långa Kungsleden är Kiruna antingen början eller slutet av resan.

När du besöker Kiruna besöker du också Sápmi – de inhemska samernas land. Kiruna delar en lång historia med det inhemska samiska folket och samisk kultur och språk är mycket synligt i vårt samhälle. Tillsammans med svensk och tornedalsk kultur bidrar samisk kultur till att göra Kiruna till ett unikt och intressant resmål i Arktis. Internationellt används namnet Lappland ofta för att beskriva hela norra Skandinavien, men det är också det officiella namnet på Sveriges nordligaste provins, där Kiruna ligger.

Kiruna in Swedish Lapland är ett stort resmål med många stora attraktioner. Samtidigt är det en destination som erbjuder äkta, autentisk och småskalig turism med fokus på människor och möten. Vi bjuder in gäster från hela världen att dela vårt arktiska sätt att leva – nära naturen och långt ifrån det vardagliga.

Utforska mikrodestinationerna

Resmål i Kiruna

Resmål i Kiruna

Mer om Kiruna

Upptäck vad Kiruna har att erbjuda