Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Resmål i Kiruna

Kiruna kommun är Sveriges till ytan största kommun och gränsar både till Finland och Norge. Från höga fjäll i nordväst till djupa skogar i öst finns många små destinationer att upptäcka.

Den arktiska metropolen

Kiruna

Kiruna stad genomgår just nu en världsunik stadsomvandling till följd av gruvbrytningen i världens största underjordiska järnmalmsgruva. En modern, arktisk stad i nordligaste Sverige med naturen runt hörnet.

Upplevelser i Kiruna
Kiruna gamla centrum
Mötesplats vid vattnet

Jukkasjärvi

Med anor från 1600-talet är Jukkasjärvi en av de äldsta byarna i Norrbotten. Läget vid Torneälven, nära sjön Sautusjärvi, var en strategisk utgångspunkt för såväl fiske som handel. Idag är Jukkasjärvi även hem till världens första och största ishotell!

Upplevelser i Jukkasjärvi
En plats för ljusupplevelser

Abisko

Byns nordsamiska namn Ábeskovvu betyder ungefär ”skogen vid det stora vattnet”, där ”det stora vattnet” syftar på Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk. Här ligger Abisko nationalpark som är 7700 hektar, det vackra och lättillgängliga fjället Njullá och Abiskojåkka som flyter genom dalgången. Abisko är också startpunkten för den världsberömda Kungsleden.

Upplevelser i Abisko
Den familjevänliga skidorten

Björkliden

Björkliden omges av ett fantastiskt fjällandskap och det är här du ser den berömda Lapporten, nästan var du än befinner dig. Den lilla fjällbyn Björkliden är både en charmig skidort med ett lite lugnare tempo och en startplats för att ge sig ut på äventyr.

Upplevelser i Björkliden
Sveriges nordligaste och mest legendariska skidort

Riksgränsen

Riksgränsen är landets mest nederbördsrika plats och får under vintern stora mängder snö. Här erbjuds gott om fina pister och vid sidan av pisterna finns det otaliga lättillgängliga offpiståk.

Upplevelser i Riksgränsen
Axel Adolfsson
Vid vägs ände

Nikkaluokta

Nikkaluokta ligger där de tre dalgångarna Vistasvagge, Ladtjovagge och Kalixälvens källsjöars dalgång möts vid Sveriges mäktigaste högfjällsområde. Byn ligger där allmän väg tar slut och fjällstigarna tar vid.

Upplevelser i Nikkaluokta
Upptäck byarna i skogslandskapet

Östra Kiruna

I Kiruna kommun finns 50-talet byar. Fjärran från snabbtåg, trängsel och tät bebyggelse. Annorlunda än städernas puls och vardagens ekorrhjul. Området bjuder på rikt djurliv och urskogar, lågfjäll och myrmarker. Avskildheten är påtaglig. Men visst är det lite “off track”. Det är liksom det som är grejen.

Upptäck östra Kiruna