English flag

Resmål i Kiruna

Kiruna kommun är Sveriges till ytan största kommun och gränsar både till Finland och Norge. Från höga fjäll i nordväst till djupa skogar i öst finns många små destinationer att upptäcka.

Mötesplats vid vattnet

Jukkasjärvi

Med anor från 1600-talet är Jukkasjärvi en av de äldsta byarna i Norrbotten. Läget vid Torneälven, nära sjön Sautusjärvi, var en strategisk utgångspunkt för såväl fiske som handel. Idag är Jukkasjärvi även hem till världens första och största ishotell!

Upplevelser i Jukkasjärvi
Vid vägs ände

Nikkaluokta

Nikkaluokta ligger där de tre dalgångarna Vistasvagge, Ladtjovagge och Kalixälvens källsjöars dalgång möts vid Sveriges mäktigaste högfjällsområde. Byn ligger där allmän väg tar slut och fjällstigarna tar vid.

Upplevelser i Nikkaluokta
En plats för ljusupplevelser

Abisko

Byns nordsamiska namn Ábeskovvu betyder ungefär ”skogen vid det stora vattnet”, där ”det stora vattnet” syftar på Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk. Här ligger Abisko nationalpark som är 7700 hektar, det vackra och lättillgängliga fjället Njullá och Abiskojåkka som flyter genom dalgången. Abisko är också startpunkten för den världsberömda Kungsleden.

Upplevelser i Abisko
Upptäck byarna i skogslandskapet

Östra Kiruna

I Kiruna kommun finns 50-talet byar. Fjärran från snabbtåg, trängsel och tät bebyggelse. Annorlunda än städernas puls och vardagens ekorrhjul. Området bjuder på rikt djurliv och urskogar, lågfjäll och myrmarker. Avskildheten är påtaglig. Men visst är det lite “off track”. Det är liksom det som är grejen.

Upptäck östra Kiruna