English flag

Skidåkning

Möjligheterna är många när det gäller skidåkning i Kiruna med omnejd. Här åker du skidor på natursnö nästan hela året runt, från sen höst till midsommar.

Axel Adolfsson

Ibland lockar fart och fläkt, nästa gång är det tystnaden och den storslagna naturen på kalfjället som känns bäst. Avsaknaden av liftköer ger ett skönt flyt i skidåkningen utför. Att ta sig ut på skidor är enkelt. I vissa fall är det bara att ta på sig dem utanför ytterdörren eftersom både skidterräng och spår ofta finns runt knuten. Från stadens centrum syns Kirunafjällen likt ett vackert pärlband i horisonten. Från Kiruna tar det bara en timme med bil för att komma till fjällen och skidåkning ovan trädgränsen. Här väntar perfekta förhållanden med natursnö för både den som väljer skidor utför eller på längden. Kanske blir det en topptur flera hundra meter upp för att sedan känna dig som en vinnare när du får stå högst upp och titta ner på det vackra fjällandskapet.

Under norrsken och det arktiska blå ljuset vid midvintertid. I stekande vårvärme och midnattssol precis innan snön ger vika för nästa säsong. Vi pratar inte om berg i Kiruna, utan fjäll. Ett landskap av höga fjäll som tar vid där det täta skogslandskapet lämnar över. Till det finns alla skogs- och fjällsjöar som du lätt glider över med skidorna eftersom de är täckta av både tjock is och snö vintertid.

I ospårad terräng och välpreparerade pister

Längd- och turskidåkning

Här finns tidig snö och välpreparerade spårsystem för både skejt och klassisk åkning. Med turskidor har du mer frihet att upptäcka naturen under de snöiga månaderna, fri att ge dig ut efter dina egna spår. Extra härligt är det på vårvintern när solen värmer.

Längd- och turskidåkning
James Cripps
4 skidorter - 1 destination

Skidåkning i världsklass

Att åka skidor i Lappland innebär vidsträckta ytor, ingen trängsel, högklassiga pister och mängder med offpist, turskidåkning, toppturer, heliskiing eller många mil med längdspår för de träningssugna med kanske Skandinaviens vackraste utsikter. Vilken skidort lockar dig?

Hitta din skidbacke
Axel Adolfsson
Offpiståkare i Riksgränsen
Skräddarsydd heliski resa för april och maj

Heliski i Abisko

Bergen i norra Sverige är magiska, enorma och helt tomma. Perfekta för skidåkning med allt ifrån lätta böljande sluttningar till smala rännor och stora åk. Det familjeägda företaget Heliski guides Sweden skräddarsyr din heliski resa för april eller maj månad.

Heliski i Abisko
Heliski i Abisko med Heliski guides Sweden

Du kanske också är intresserad av