Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Skidåkning

Möjligheterna är många när det gäller skidåkning i Kiruna med omnejd. Här åker du skidor på natursnö nästan hela året runt, från sen höst till midsommar.

Axel Adolfsson

Ibland lockar fart och fläkt, nästa gång är det tystnaden och den storslagna naturen på kalfjället som känns bäst. Avsaknaden av liftköer ger ett skönt flyt i skidåkningen utför. Att ta sig ut på skidor är enkelt. I vissa fall är det bara att ta på sig dem utanför ytterdörren eftersom både skidterräng och spår ofta finns runt knuten. Från stadens centrum syns Kirunafjällen likt ett vackert pärlband i horisonten.

Från Kiruna tar det bara en timme med bil för att komma till fjällen och skidåkning ovan trädgränsen. Här väntar perfekta förhållanden med natursnö för både den som väljer skidor utför eller på längden. Kanske blir det en topptur flera hundra meter upp för att sedan känna dig som en vinnare när du får stå högst upp och titta ner på det vackra fjällandskapet.

I ospårad terräng och välpreparerade pister

Längd- och turskidåkning

Här finns tidig snö och välpreparerade spårsystem för både skejt och klassisk åkning. Med turskidor har du mer frihet att upptäcka naturen under de snöiga månaderna, fri att ge dig ut efter dina egna spår. Extra härligt är det på vårvintern när solen värmer.

Längd- och turskidåkning
James Cripps
4 skidorter - 1 destination

Skidåkning i världsklass

Att åka skidor i Lappland innebär vidsträckta ytor, ingen trängsel, högklassiga pister och mängder med offpist, turskidåkning, toppturer, heliskiing eller många mil med längdspår för de träningssugna med kanske Skandinaviens vackraste utsikter. Vilken skidort lockar dig?

Hitta din skidbacke
Axel Adolfsson
Offpiståkare i Riksgränsen

TRACKS - An Arctic Snowboarding Story

Tracks är inte en vanlig snowboardfilm, det är egentligen inte ens en dokumentär. Det är en berättelse om vintern och den globala uppvärmningen i polcirkeln, berättad ur vårt perspektiv som lokala snowboardåkare. Skriven, regisserad, filmad och redigerad av: Viktor Björnström & Kajsa Määttä

Skräddarsydd heliski resa för april och maj

Heliski i Abisko

Bergen i norra Sverige är magiska, enorma och helt tomma. Perfekta för skidåkning med allt ifrån lätta böljande sluttningar till smala rännor och stora åk. Det familjeägda företaget Heliski guides Sweden skräddarsyr din heliski resa för april eller maj månad.

Läs mer
Heliski i Abisko med Heliski guides Sweden
Exklusiva heliskipaket mars-maj

Heliski med Niehku

Niehku Mountain Villa tar dig med helikopter till ett av landets mest alpina områden med branta berg och mäktiga glaciärer, som gjorda för offpiståkning. Med över 5000 kvadratkilometer skidterräng och mer än 60 olika bergstoppar erbjuds allt från avslappnad åkning till det allra mest utmanande för verkliga proffs.

Läs mer
Mattias Fredriksson