Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Upplev hundspann

Har du alltid drömt om att få glida fram över de vita vidderna som en äkta musher? Höra huskies yla i ivrig väntan på att få dra iväg? Känna kylan bita tag i kinderna medan du omges av ett snöklätt vinterlandskap?

I Kiruna, 200km norr om polcirkeln, finns alla möjligheter att uppleva ett äkta hundspannsäventyr i subarktiskt klimat. Åk över frusna älvar och sjöar, genom snöklädda skogar och fantastiska fjäll, möjligheterna är många. Att åka hundsläde är ett hållbart och ekovänligt transportsätt och en del av vår livsstil här uppe i norr.

Vad är ett hundspann?

Ett hundspann drivs av en så kallad musher (hundförare) och det är den person som står bakom hundsläden och ropar ut kommandon till hundarna så att de vet vart de ska ta vägen. Ett hundspann består vanligtvis av 2 till 18 hundar. Vanliga raser inkluderar Alaskan husky och Siberian husky, men det finns självklart fler populära raser lämpade för hundspann.

Tassar i snön

Ett arktiskt hundspannsäventyr

Hundarna ylar ivrigt i väntan på att få springa. När guiden ger kommandot drar hundarna iväg och det blir knäpptyst. Vi hör bara släden mot backen och hundarna som flämtar. Arctic Dogsled Adventures tar oss med på en härlig hundspannstur i ett riktigt arktiskt vinterlandskap.

Läs storyn

Hur kan du uppleva hundspann?

I Kiruna med omnejd finns många företag som anordnar hundspannsturer. Oftast är turerna mellan 2,5-5 timmar och själva tiden som spenderas på släden är ca 1 timme på de kortare turerna. Du kan välja mellan en härlig morgontur, en dagstur eller en kvällstur med chans att se norrsken. Du kan också välja om du bara vill sitta på släden som en passagerare eller om du vill prova på att vara en musher så kan du få köra ditt alldeles egna hundspann eller dela med en kompis. Det finns även längre övernattningsturer för dig som vill leva vildmarksliv tillsammans med hundarna i några dagar!

Hundsläde kan du åka under vintersäsongen december till april. Beroende på snöläget så startar vissa redan i mitten/slutet på november. Under barmarksperioden kan du följa med på en tur för att lära dig hur hundarna tränas inför vintern och se den andra sidan av musherlivet.

Guidade hundspannsturer

Sitt som passagerare eller kör ditt eget hundteam

Se alla hundspannsturer

FAQ

Vanliga frågor om hundspann

Du kanske också är intresserad av