Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Skoterutflykt till Kebnekaise Fjällstation

Det var en dag i mars. Det var inte den finaste dagen kanske, rent vädermässigt. Molnigt, blåsigt och kyligt. Men lite dåligt väder hindrade inte oss från en spännande skoterutflykt till STF Kebnekaise Fjällstation och det skulle visa sig senare att vädergudarna var med oss trots allt.

Vi startade tidigt på morgonen och åkte ut till Nikkaluokta. Längs vägen såg vi många älgar i skogen, och efter ungefär en timmas bilresa anlände vi hos Nikkaluokta Sarri. Vi välkomnades av vår guide Ellen som erbjöd oss att låna varma overaller att ta på ovan våra egna kläder.

Själva skotertransporten görs tillsammans med Nikkaluokta Alltransport som är vana att färdas med skoter i fjällterrängen runt Nikkaluokta och tar sig fram även vid svåra väder och snöförhållanden. Det kändes tryggt. När vi var klädda och redo hoppade vi in i den öppna träkälken bakom skotern, svepte in oss i varma filtar och så började den ca 45 minuters färden till STF Kebnekaise Fjällstation.

Vi åkte genom Láddjudalen där vi såg både en ripa, och ett hundspann som vilade längs vägen. Fjällvindarna och snön yrde runt oss, men det finns en tjusning med det också, och det är vackert vinterlandskap att färdas genom. Vår guide gjorde även några stopp för att visa oss omgivningen.

När vi anlände till fjällstationen alldeles vid foten av Sveriges högsta berg Kebnekaise så klarnade himlen upp och solen kikade fram bakom molnen. Väldigt lugnt och fridfullt här, vi stötte inte på många kottar. Vi åt lunch på restaurangen Elsas kök som fått sitt namn från Elsa Göransson som arbetade som föreståndarinna på Kebnekaise Fjällstation i nästan 30 år. Vi åt en rejäl tallrik med riktig husmanskost precis som på Elsas tid. Vi passade också på att kika på de historiska bilderna som finns bland annat i Gammelstugan.

Mätta och belåtna tog vi en promenad i snön för att kika närmare på Kebnekaises toppar samt Tuolpagorni. Det där med namnen är ju lite roligt. Tuolpagorni, som ser ut som en kittel, hette från början Giebmegáisi/Kebnekaise som just betyder ungefär kitteltopp på samiska. Men på grund av missförstånd längs vägen så är det alltså nu Sveriges högsta berg som istället bär namnet Kebnekaise.

Efter fyra härliga timmar så var det dags att återvända. Vi lämnade solen bakom oss och åkte ner i dalen till ovädret igen.

TIPS!

Utöver den makalöst vackra omgivningen här så erbjuds också härliga aktiviteter som du kan göra antingen med guide eller på egen hand. Hyr snöskor, skidor, pulka för småttingen och bege er ut i det vintriga fjällandskapet.
En rekommendation är att åka med skotertransporten upp och hyra skidor för en härlig skidtur tillbaka till Nikkaluokta. Vid skidtur är det nästan ett måste att stanna till och fylla på kistan hos Restaurang Enoks.

Denna härlig tur är perfekt som en dagstur för att upptäcka fjällvärlden, men självklart kan du planera att stanna längre. Skotertransporten är tillgänglig under vårvintersäsongen och tiderna är anpassade efter Nikkaluoktaexpressen.
Här kan du läsa mer om de olika fjälltransporterna som finns samt preliminärboka din plats.

Du kanske också är intresserad av