Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Sommar & Höst

Sommaren bjuder på dagar utan nätter och det är lätt att lockas till sena kvällar och utflykter under dygnets alla timmar. När sommaren ger vika för hösten blir luften krispig och naturen målas i dramatiska färger.

Giđđageassi – Vårsommar

I juni kan midnattssolens magiska ljus ses i alla delar av Kiruna. Våren blir vårsommar, och naturen blir grön nästan över en natt. Den här tiden på året markerar början på vandrings- och cykelsäsongen, även om det kan vara snö under hela juni till fjälls, och vi byter pimpelspöt till spinnfiske eller flugfiske. För renen är juni, början på, en mycket efterlängtad, lugn tid.

Stigar, leder och vägar som tar dig ut i naturen

Vandring

Från högfjällsområdenas dramatik, två nationalparker och stora skyddade områden av urskog så finns det nästan oändliga möjligheter till vandring. Lämna bakom vardagslivet, stress och livet i städerna och bege dig ut i väglöst land. Välj mellan att vandra på ikonleder som Kungsleden till långa sträckor i ensamhet längs Nordalsleden. Eller varför inte göra en pilgrimsvandring i den östra delen av destinationen?

Läs mer
Besök världens största underjordiska järnmalmsgruvan

LKAB:s Visitor Centre

Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva. En fascinerande verksamhet där malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Här finns en av Sveriges bästa sevärdheter, visningsgruvan LKAB:s Visitor Centre, som fått högsta betyg i den internationella guideboken Lonely Planet.

Läs mer och boka
Foto: Hooké
I midnattssolens land

Fiske i världsklass

Hitta ditt fiskeäventyr

Geassi – Sommar

I juni / juli anländer den efterlängtade värmen och det är äntligen sommar i Kiruna. Det här är en tid att njuta av ett dopp i en spegelblank sjö eller kyla dina trötta fötter i en svalkande fjällbäck. För samebyarna (föreningar över geografiska områden) är sommaren en hektisk årstid. Renarna har fortsatt upp på de höga bergen för att undkomma insekter och värme och kalvarna samlas in för kalvmärkning. Detta är en viktig händelse under det samiska året, som innebär både hårt arbete och möjlighet att umgås med medlemmar i samebyn.

Natursköna badplatser

Svalkande dopp

Under de varma dagarna kan det vara skönt att lapa sol och svalka av sig med ett dopp. I Kiruna finns många fina naturnära badplatser och här tipsar vi om några av de!

Natursköna badplatser

Sommarpaket

Boende och upplevelse i ett!

100 dagar utan nätter

Midnattssol

Svenska Lappland är en värld full av kontraster, färger och ljus. Sommaren och midnattssolen, som också kallas polardag, är motsatsen till polarnatten. Här lyser solen dygnet runt och lindar in fjäll, flora och vattendrag i ett varmt och välkomnande ljus. Dagar utan nätter ger fler timmar till äventyr!

Läs mer

Boka sommarens aktiviteter

Se fler sommaraktiviteter

Čakčageassi – Höstsommar

I augusti kommer höstsommar. Bär och svamp mognar och vi fyller våra frysar med all naturens godhet för att klara oss genom den långa vintern. Kvällarna och nätterna börjar bli mörkare, insekter försvinner och naturen ändrar färg i bergen. Om du vandrar belönas du med vacker natur runtom. Höstsommaren är en viktig tid för renen att äta allt som naturen erbjuder och bygga upp deras fettreserv och muskelmassa som förberedelse för den nalkande vintern.

Sommar med barnen

Dela barnens upptäckarglädje!

Čakča – Höst

Sedan kommer hösten i september-oktober. Solen står högt och det kan vara varmt och skönt under dagen, även om den friska luften säger att det är höst. Norrskenet återvänder till Kiruna och trots de kalla nätterna finns det fortfarande svamp och bär tillgängliga, åtminstone i början av september. Hösten är också jakttid, med den traditionella älgjakten i Kiruna. Hösten är ännu en hektisk tid för samiska renskötare. Renarna betar mestadels i lågfjällen och mot mitten av september, strax innan brunsten, är det dags att slakta sarvarna och märka eventuella kalvar som inte blivit märkta under sommaren.

 

Det dansande ljusfenomenet

Norrsken

Under hösten finns det stor chans att uppleva det vackraste och starkaste norrskenet. När mörkret börjat lägga sig, innan den vita snön kommit, och kylan så sakta börjat smyga sig in över området 200 kilometer ovan Polcirkeln, intar norrsken och stjärnor himlavalvet. Att vara ute och vandra uppe på högfjället där avsaknaden av artificiellt ljus är total eller kanske befinner du dig i skogslandet, längs älven vid den öppna elden. Oavsett plats för skådespelet berör norrsken, och det har det gjort sedan urminnes tider.

Upplev norrskenet
Den myggfria säsongen

11 tips för höstupplevelser

I mitten på juli tackar vi midnattssolen för den fina sommaren. I augusti börjar mörkret komma smygande, temperaturen sjunker och vips så är hösten här och vår storslagna destination pryds av höstlövens vackra färger. Att hösten är ett färgspektakel går inte att ta miste på, speciellt inte då norrskenet gör sitt intåg och lyser upp himlavalvet. Här kommer våra elva bästa tips på aktiviteter under hösten här i Kiruna in Swedish Lapland.

Se alla tips här

Boka höstens aktiviteteter

Se fler höstaktiviteter

Du kanske också är intresserad av