Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

20 tips för barnens sommar

Oavsett om du letar spännande aktiviteter eller naturäventyr så finns här något för alla, från små barn till tonåringar.

Magdalena Lindholm

1. Besök samevistet Sámi Siida Márkanbáiki i Jukkasjärvi med betande renar och samisk kulturinformation. Mata renarna med mumsig renlav, prova kasta lasso och ha skoj i lekområdet. Traditionell samisk mat finns till försäljning i den stora lávvun när hungern slår till.

2. Följ med på en guidad tur till världens största underjordiska järnmalmsgruva. Under sommaren avgår turer flera gånger per dag till besöksgruvan LKAB:s Visitor Centre på 540 meters nivå. Lär dig mer om gruvbrytning och se de stora maskinerna.

3. Det finns en uppsjö av vandringsleder att välja på, allt från kortare dagsutflykter till flerdagarsturer. Vart ni än ger er ut så kommer det att finnas mycket för barnen att upptäcka. Ett hett tips är kurragömma bland de stora stenblocken i Kärkevagge! För fler tips, kontakta gärna Kiruna Lappland Turistcenter.

4. Minigolf är alltid en rolig aktivitet för hela familjen och efter en hel dags aktiviteter kan även barnen behöva koppla av, vilket de gör bäst på Aurora SPA – allt beläget vid Camp Ripan.

5. Pröva på guldvaskning på riktigt i guldets naturliga miljö tillsammans med Kristallen i Lannavaara. Allt guld du hittar får du behålla!

6. Grottor väcker känslor av mystik, och det finns en spänning i att utforska det hemliga och sedan länge bortglömda. Nere i underjorden uppslukas du av stora salar, trånga gångar och uråldriga formationer som har skapats av naturens krafter. Utforska ett av Sveriges längsta grottsystem – Kåppasjåkkagrottan. Björkliden och STF Abisko anordnar guidade turer hela sommaren.

Foto: Magdalena Lindholm

7. Följ med på ett kennelbesök – lär känna hundarna, träffa valparna och lär dig mer om hundspannslivet. Du kan även följa med på en åktur med Husky hundarna!

8. Lek och rörelse är viktigt! I centrum finns Kirunas största park, Järnvägsparken. En rolig lekplats med gungor, rutschkanor och klätterställningar. Packa gärna med en matsäck.

9. Gör som konstnärerna på ICEHOTEL och skapa din egen isskulptur av is från Torne älv. Låt kreativiteten flöda och isen ta form. En kunnig guide lär dig grunderna.

10. I Björkliden finns Lämmelklubben, ett sätt för barnen att ta en paus från sina föräldrar och upptäcka vildmarkens tjusning tillsammans med jämnåriga. Här finns också klättervägg, studsmattor, minigolf och annat roligt.

11. Ta en härlig båttur tillsammans längs Vistasälven. Känner ni er lite äventyrliga så kan ni även hyra kanot och paddla fram själva.

12. Hyr cykel och åk på en tur runt i Kiruna, kika på våra unika byggnader, besök gruvstadsparken och gör av med lite energi. Det finns även cykeluthyrning ibland annat Björkliden för den som vill cykla i fjällmiljö.

Foto: Magdalena Lindholm

13. Mobiltelefoner och surfplattor i all ära, men naturen är en lekplats som inte ska underskattas. Lägg undan elektroniken och lek som man gjorde förr. Gör ett eget stentroll, kasta macka, och bygg ditt kottdjur. Bara fantasin sätter gränserna!

14. Ta med barnen på ett riktigt naturäventyr. Packa tältet och ge er ut på en övernattningstur. Gör eld, tälj grillpinnar och utforska omgivningarna. Laga mat över öppen eld eller i ett trangiakök, drick vatten direkt ur de forsande bäckarna och om ni stöter på snö så kanske ett snöbollskrig är i sin ordning!

15. Ta med ett fiskespö och hoppas på fiskelycka. Det finns många lättillgängliga fiskesjöar att utforska. Kanske lyckas ni fånga dagens middag som ni sedan kan tillaga på plats över öppen eld. Läs mer om att fiska i Kiruna.

Foto: Magdalena Lindholm

16. Naturum Abisko visar en utställning om Abisko nationalpark och dess geologi, flora, fauna, klimat m.m. Ofta pågår även olika tillfälliga utställningar. Naturum har bildspelsvisningar och guidade turer. Aktivitetshörnan är populär bland de yngre besökarna. Naturum Abisko har en utställning som visar fjällens geologi, ekologi och kulturhistoria. Du kan också vara med på olika guidade turer och föreläsningar. Här finns också en barnhörna där barnen kan leka och pyssla.

17. Inom Kiruna kommun finns omkring 6000 sjöar och sex älvar. För ett riktigt naturbad finns det alltså gott om valmöjligheter! Badsjön i Björkliden är riktigt mysig och lättillgänglig. Packa badkläder och matsäck och leta reda på just din badsjö.

Foto: Magdalena Lindholm

18. På Esrange Visitor Center finns en utställning som presenterar verksamheten vid Esrange Space Center och svenskt rymdarbete. Kika på interaktiva skärmar, raketer, ballonger och utställda objekt från experiment. Besökscentret är obemannat, men bjuder bland annat på varm choklad.

19. Upplev fjällen från hästryggen. Tillsammans med Ofelaš islandshästar får du rida i magnifik fjällmiljö. Du är med från början och gör i ordning din egen häst. Fikat som avnjuts under turen packas i sadelväskor.

20. Aurora Sky Station, beläget på berget Nuolja 900 m.ö.h, erbjuder spektakulär utsikt över Torneträsk, Abisko nationalpark och berömda Lapporten. Med liften får du en hisnande tur som tar dig upp på 20 min. I caféet kan du köpa lite gofika. För den som vill är det endast en kort promenad till toppen.

Foto: Magdalena Lindholm

Observera att olika åldersgränser kan förekomma på de olika guidade aktiviteterna.

Guidade sommaraktiviteter

Se alla sommaraktiviteter

Du kanske också är intresserad av