Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Kungsleden (7 dagar)

Campingvägen 5, Kiruna
Kungsleden Abisko till Nikkaluokta

Kungsleden – Abisko till Nikkaluokta

Kungsleden är en led som utvecklades i början av 1900-talet av Svenska Turistorganisationen (STF). Målet var att leden skulle passera de vackraste platserna som fanns i den svenska fjällkedjan. Kungsleden översätts till The King of Trails. Och det är lätt att förstå när du är ute längs leden.

På denna resa följer vi den norra, och populäraste, delen som sträcker sig 107 km från Abisko till Nikkaluokta. Vi passerar vackra dalar, branta bergssidor och vassa toppar. Från den gröna björkskogen nära Abisko upp till det karga fjällpasset vid Tjäktja.

Nedan följer det preliminära schemat för dagarna.

​Ankomstdag
Vi rekommenderar att ni anländer till Kiruna senast tidig eftermiddag. Er guide kommer att plocka upp er på flygplatsen/tågstationen och köra er till Camp Ripan där ni kommer övernatta första natten.

Vid 15.00 träffas vi och går igenom utrustningen tillsammans och ni kommer också få mat och er del av den gemensamma utrustningen. Om det är något som saknas så finns möjligheten att lösa det innan de lokala butikerna stänger.

Om allt är ok så finns det tid för att utforska Kiruna på egen hand innan vi åter träffas klockan 19.00 för gemensam 3-rätters middag på Camp Ripan.

Dag 1 – Första dagen i bergen
15 km. Abisko -> Abiskojaure. Övernattning i tält. Lätt stig i skogslandskap. Frukostbuffé kl 07.00 innan vi kör/tar bussen till Abisko. Här börjar vi vår vandring söderut längs Kungsleden.

Vi vandrar genom den täta björkskogen mot stugan vid Abiskojaure, ca 14 km upp i dalen. Här ska vi slå upp våra tält för första natten, men vi har lyxen att gå in i stugan för att laga mat och torka lite kläder om de är blöta.

Dag 2 – Vi lämnar skogen
21 km. Abiskojaure -> Alesjaure. Övernattning i tält. Lätt stig med lite uppförsbacke. En av de längsta dagarna. De första kilometrarna går genom skogen men vi börjar snart få en höjd som tar oss över trädgränsen. Här följer vi de stora sjöarna till stugan och den varma bastun vid Alesjaure.

Dag 3 – Längs den stora dalen
13 km. Alesjaure -> Tjäktjastugan. Övernattning i tält. Lätt stig. Vi fortsätter söderut längs dalen som vi vandrade genom dagen innan. Mest lättillgänglig terräng på fjällhedar.

Dag 4 – Den högsta punkten
12 km. Tjäktjastugan -> Sälkastugan. Övernattning i tält. Stenig terräng och några brantare partier. Vi når den högsta punkten längs leden vid fjällpasset Tjäktja. Tidigt på sommaren kan det fortfarande vara nästan vinter här uppe. Om vädret är bra och gruppen är stark kan denna dag kombineras med dag 3.

Dag 5 – Kanske den finaste sträckan
12 km. Sälkastugan -> Singistugan. Övernattning i tält. Mestadels lätt stig med några steniga partier. Tjäktadalen öppnar sig och vandringen blir lättare. Runt oss kommer vi att ha höga berg, imponerande klippor och vita glaciärer.

Dag 6 – Tillbaka i civilisationen
15 km. Singistugan -> Kebnekaise Fjällstation. Övernattning i tält. Lätt stig med stenigare partier. Vi är tillbaka i ”civilisationen”. På Kebnekaise Fjällstation njuter vi av en kall öl, varm bastu och en 3-rätters middag.

​Extra dag möjlig – mot extra kostnad
Vi följer med guiderna vid Kebnekaise Fjällstation längs den östra vägen till Kebnekaises sydtopp. Om dag 3 och 4 har gjorts som en, har vi en extra dag att använda här.

Dag 7 – På väg hemåt
13 km vandring + 6 km båt. Kebnekaise Fjällstation -> Nikkaluokta. Lätt stig. Frukostbuffé på morgonen följt av lätt vandring tillbaka till Nikkaluokta. Mitt på vandringen hoppar vi på båten som räddar våra trötta ben och fötter en bit. Tillbaka i Kiruna senast 17.00.