Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

I midnattssolens land

Perioden med midnattssolen är motsatsen till polarnatten. Här lyser solen dygnet runt och lindar in fjäll, flora och vattendrag i ett varmt och välkomnande ljus.

Perioden från slutet av maj till mitten av juli är en intensiv period som har en djup effekt på allt liv när dagsljuset aldrig tar slut. Midnattssolen är ett naturligt fenomen ovan Polcirkeln, där solen är synlig efter midnatt och aldrig går under horisonten. Antalet dagar du kan uppleva midnattssolen ökar ju närmre polen du kommer. I Kiruna är midnattssolen synlig under ca 47 dagar, men då det är väldigt ljust även före och efter perioden med midnattssol så brukar vi säga att vi har 100 dagar utan nätter.

Under denna tid så exploderar naturen ut till vackra blomstrande fjällängar och djurlivet är intensivt. Finn din egen favoritplats på fjällsluttningen, längs med älvarna eller skogsjön för att njuta av den livliga tystnaden. Var vaken på natten, delta i någon aktivitet eller bara var stilla och ta in ljuset, solen, fåglarnas sånger och andas in energin av den levande, vakna och vibrerande sommarnatten. Du har stor chans att se vilda djur, då natten är den mest aktiva tiden för dem.

Möjligheterna till aktiviteter under den här tiden är otaliga. Ge dig ut på en kvällsvandring, njut av en båtttur längs älven, ta ett svalkande dopp i någon härlig sjö, eller följ med på ett guidat äventyr!

Tänk på att det kan ta några dagar att vänja sig vid ljuset, ta med dig en sovmask om du vill sova eller vila ögonen i mörker.

Upplev midnattssolen

Guidade aktiviteter

Se alla sommaraktiviteter

Kiruna Festivalen
Skandinaviens nordligaste och ljusaste sommarfestival som alltid hålls den sista helgen i juni! Sedan 2000 har Kirunafestivalen lyst upp Norrbotten, Kiruna, gruvan och Kebnemassivet mer än den ständigt glödande midnattssolen. En festival med hyllade artister, tivoli, god mat och en härlig stämning.

Golf i Björkliden
Spela på en av världens nordligaste och mest spektakulära golfbanor, 25 mil norr om polcirkeln. Öppet dygnet runt under högsäsong tack vare midnattssolen!

Midsommarskidåkning i Riksgränsen
Skidåkning i fjällen under midnattssolen och pjäxdans runt midsommarstången på midsommarafton. En upplevelse du inte får missa!

360-graders panoramavy

En stadsnära vandring

Midnattssolsstigen

Du kanske också är intresserad av