Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Vandring

Stigar, leder och vägar som tar dig ut i naturen. En vandring i Kiruna kan betyda så mycket. En rörelse i sinnet och samtidigt en fysisk förflyttning till ett geografiskt mål.

Kiruna Guidebyrå Adventure Company

Kiruna in Swedish Lapland är Sveriges största kommun till ytan med ett rikt natur- och kulturlandskap med en fascinerande biologisk mångfald. Här finner du Sveriges högsta fjällmassiv Kebnekaise, den lättillgängliga Abisko Nationalparken och väl fotograferade Lapporten. Från högfjällsområdenas dramatik, två nationalparker, stora skyddade områden av urskog, spännande fauna och två av landets största oreglerade älvar finns det nästan oändliga möjligheter till vandring. I staden Kiruna som är ett av Sveriges högteknologiska nav på gränsen till tundralandskapet, finner du den shopping som behövs för att komplettera din utrustning och proviant med innan du beger dig ut på ditt äventyr.

Sveriges högsta berg

Bestig Kebnekaise sommartid

Många drömmer om äventyr och utmaningar och att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise är just det. Trots att bestigningen är relativt enkel är det en utmaning som kräver såväl förberedelser som kunskap.

Läs guiden
Jessica Nildén

Höga fjäll och djupa dalar

Här finns stora naturområden som är orörda och är unikt i ett europeiskt perspektiv. Lämna bakom vardagslivet, stress och livet i städerna och bege dig ut i väglöst land. Välj mellan att vandra på ikonleder som Kungsleden till långa sträckor i ensamhet längs Nordalsleden. Eller varför inte göra en pilgrimsvandring i den östra delen av destinationen? Du kan vandra efter markerade leder eller med större erfarenhet bege dig ut i stiglöst land. Oavsett vart du vandrar befinner du dig i en av Europas sista vildmarker som också är ett gammalt kulturlandskap med en rik historia och som samerna idag bland annat bedriver renskötsel. Vandra dag som natt, då sommaren är en period utan nätter och badar i midnattssolens ljus.

Flerdagars vandringsturer

Längre äventyr med lokala guider

Mäktiga och omväxlande kulisser

Oavsett vart du väljer att vandra kommer du uppleva klara sjöar, älvar och jokkar med rent vatten som du kan fylla kåsan med och dricka eller ta ett dopp i. De höga fjällen har under somrarna snö kvar på topparna och välkomnar såväl vandrare för en fantastisk utsikt till djur som söker svalka i sommarvärmen och skydd för myggen. Dalarna fylls med fjällblomster, betande renar och örnar som seglar högt ovanför dig. Vandra ensam där du njuter av äventyret, fortfarande obesökta områden och den fantastiska naturen eller slut upp med likasinnade upptäckare och kanske hittar du nya vänner på din resa. En stor glädje är att njuta av den friska fjälluften, den vänder stress till lugn, ro, kreativitet och inspiration till vardagslivet som väntar när du kommer hem igen.

Midnattssolsstigen

En stadsnära vandring

Om du befinner dig i Kiruna och snabbt vill ut för att njuta av lite natur och friskluft så är detta den optimala vandringen som tar dig till toppen av stadsberget Luossavaara där du får en 360-graders panoramyvy. Längs vägen kommer du även stöta på en del informationsskyltar där du får lära dig mer om bland annat samisk kultur, gruvbrytning samt flora och fauna.

Midnattssolsstigen
Jessica Nildén
Tre länder på tre sekunder

Treriksröset

Besök världens nordligaste trelandspunkt och en av Sveriges ytterpunkter. Treriksröset gränsar mot Sverige, Finland och Norge.

Treriksröset
Anders Gustafsson
Treriksröset

Tips på vandringar

Guidade vandringsturer

Med en lokal guide får du det lilla extra

Se alla vandringsturer

Du kanske också är intresserad av