Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

En historisk vandring

För över hundra år sedan började rallarna bygga järnvägen mellan Kiruna och Narvik. Leden mellan Abisko till Rombaksfjorden i Norge användes för att frakta material till järnvägen med häst och vagn. Idag används leden för vandring och cykling och området har en fantastisk natur.

Under sommaren skiner midnattssolen och du kan välja att vandra eller cykla på kvällen eller natten i fullt dagsljus. Kvällarna har lite svalare och klarare luft och du kommer uppleva ett fantastiskt guld glimrande ljus av kvällssolen. Längs vägen finns det kvarlämningar efter andra världskriget och kulturminnen efter järnvägsbygget.

Abisko – Björkliden

I Abisko kan du bo på STF Abisko Fjällstation eller några kilometer bort i Abisko Östra. Hit kommer du med tåg eller bil och det tar ca 1 timme att köra från Kiruna. Rallarleden mellan Björkliden och Abisko är ca 8 km lång som går i en grönskade terräng längs med berget Njullá. Denna del är lätt att både cykla och vandra. Här kan du bland annat se lämningar efter den första tågtunneln, det är tre stora stenrösen som man täckt över tunneln med. Du kan hyra cykel både i Abisko och Björkliden.

Björkliden – Rallarkyrkogården

I Björkliden kan du övernatta både i stugor och hotell med en fantastisk utsikt över sjön Torneträsk och Lapporten. Från hotellet går du ner till järnvägsstationen i Björkliden by, passera järnvägsövergången och ta av till vänster. Rallarleden fortsätter längs efter järnvägen i en lummig och frodig björkskog. Med fantasins hjälp kan du föreställa dig hur rallarna transporterat material med häst och vagn efter vägen. Du passerar små vattenfall, där du kan fylla på din vattenflaska och njuta av den lätta vandringen eller cyklingen. Sträckan är 8 kilometer och den är utmärkt med vit/blå markeringar på trädstammarna. Till Rallarkyrkogården är det ca 4 kilometer från hotellet och det tar ca 3 timmar att vandra.
När du kommit till denna plats finns det olika valmöjligheter. Från kyrkogården kan du vandra ca 1,5 kilometer ner till ett gammalt hamnområde, Tornehamn. Förr i tiden fanns det bebyggelse och en skyddande hamn för båtarna. Nu finns ingenting kvar, men det är lätt att föreställa sig mystiken och livet i området. Vandra eller cykla sedan tillbaka till samma väg till Björkliden.

Rallarkyrkogråden – Riksgränsen

Leden mellan rallarkyrkogården och Katterjokk är delvis väldigt fin, men vissa sträckor saknar spänger och kan vara blöta. Del av sträckan måste man gå vid sidan om E-10:an. Det är fantastisk fin utsikt och du passerar även Låktatjåkka tågstation, där en fantastisk vandring till Trollsjön startar. Det är ca 25 kilometer att vandra eller cykla. Har du tält med dig kan du hitta din egen vackra tältplats efter vägen. I Katterjokk kan du övernatta hos Katterjokk Turiststation.

Riksgränsen – Rombaksbotn

Sträckan mellan Riksgränsen till Rombaksbotn är ca 15 kilometer lång. Denna del av leden erbjuder både vandring eller cykling på fjället ovanför skogsgränsen ner till havet med otrolig utsikt över havet. Den högsta punkten på leden är ca 600 meter över havet. När du tar dig över Björnefjäll så passerar du vackra stenhällar och hundratals småsjöar inbäddade bland kullar och hytterna på norsk sida. Denna del av leden är bred och du passerar minnesmärken både från rallartiden och från andra världskriget. Om du väljer att cykla är denna del av leden passerar du vissa tekniska partier med stenar och stup, du bör ha lite mer erfarenhet för att cykla denna del. Den sista delen av leden är mer flack när du kommer ner i den lummiga dalen omgiven av de branta fjällsidorna. Rombaksbotn är slutet på leden och härifrån finns valet att vandra eller cykla tillbaka eller förboka en tur RIB-båt in till Narvik. Turen avågr ej varje dag och har begränsat antal platser. Om man vill vandra och samtidigt uppleva en folkfest rekommenderas varmt att vandra Svarta Björn marschen där orkestrar spelar efter vägen för att hedra rallarna och Svarta Björn.

Upptäck Kirunas destinationer

Resmål

Resmål i Kiruna

Du kanske också är intresserad av