Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

En förtrollande vandring

En perfekt dagstur är den sagolika vandringen genom dalgången Kärkevagge till Rissájávri (Trollsjön). Det samiska namnet betyder ungefär ”sjön som glimmar som eld”.

Leden är lättvandrad men det är en ihållande stigning. Du börjar med en fin promenad genom björkskog. Sedan väntar en något brant stigning, men när du kommit förbi den biten så belönas du med en alldeles underbar utsikt. Stanna en stund vid den stora stenen och njut av omgivningen, drick lite vatten och återhämta andan.

Nu fortsätter vandringen in i dalen, ett riktigt sagolandskap. Dalen är fylld av storslagna stenformationer som ligger utspridda över hela dalen och det är detta som skiljer Kärkevagge från andra dalgångar. De stora stenblocken är resultatet av den senaste inlandsisens framfart. Du passerar grönskande ängar med massor av fjällblommor och mitt i dalen ligger ett stort deltaområde. På vägen stöter du på små bäckar där du kan passa på att fylla vattenflaskan med kallt, gott fjällvatten.

trollsjön-kiruna

Rissájávri, mer känd som Trollsjön, ligger längst inne i den 6 km långa dalen och är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Den härligt turkosgröna sjön består av smältvatten från omkringliggande glaciärer och är Svergies klaraste med ett siktdjup på ca 36 meter. Stanna här en stund och ät din matsäck, kanske vill du även passa på att ta ett uppfriskande dopp?

Hitta hit

Med bil kör du E10:an mot Narvik. Ca 2 mil efter Björkliden, innan Vassijaure, kommer en skylt där det står ”Låktajokk”.

Säkrare att besöka Låktatjåkka och Rissajaure/Trollsjön
I början av juli 2022 färdigställdes Låktatjåkka parkering som ligger i anslutning till startpunkten för vandringsleden mot Låktatjåkka och Rissajaure/Trollsjön. Intill parkeringen finns även ett vindskydd med grillmöjlighet. Parkeringen är öppen juni-september.

Säkerheten och tillgängligheten längs vandringsleden förbättras även genom att järnvägen från och med juli 2022 korsas utan att behöva beträda spårområdet vid Låkta järnvägshållplats. Delar av vandringsleden leds därför om och spångas vilket gör det lättare att ta sig fram vid blöta och steniga partier.
Följ skyltning och markerad led.

Du kanske också är intresserad av