English flag

En förtrollande vandring

En perfekt dagstur är den sagolika vandringen genom dalgången Kärkevagge till Rissájávri (Trollsjön). Det samiska namnet betyder ungefär ”sjön som glimmar som eld”.

Leden är lättvandrad men det är en ihållande stigning. Du börjar med en fin promenad genom björkskog. Sedan väntar en något brant stigning, men när du kommit förbi den biten så belönas du med en alldeles underbar utsikt. Stanna en stund vid den stora stenen och njut av omgivningen, drick lite vatten och återhämta andan.

Nu fortsätter vandringen in i dalen, ett riktigt sagolandskap. Dalen är fylld av storslagna stenformationer som ligger utspridda över hela dalen och det är detta som skiljer Kärkevagge från andra dalgångar. De stora stenblocken är resultatet av den senaste inlandsisens framfart. Du passerar grönskande ängar med massor av fjällblommor och mitt i dalen ligger ett stort deltaområde. På vägen stöter du på små bäckar där du kan passa på att fylla vattenflaskan med kallt, gott fjällvatten.

trollsjön-kiruna

Rissájávri, mer känd som Trollsjön, ligger längst inne i den 6 km långa dalen och är uppdämd av en massiv vall av stenblock. Den härligt turkosgröna sjön består av smältvatten från omkringliggande glaciärer och är Svergies klaraste med ett siktdjup på ca 36 meter. Stanna här en stund och ät din matsäck, kanske vill du även passa på att ta ett uppfriskande dopp?

Hitta hit

Med bil kör du E10:an mot Narvik. Ca 2 mil efter Björkliden, innan Vassijaure, kommer en skylt där det står ”Låktajokk”. Efter skylten ser du parkeringsfickor på båda sidor av vägen – där parkerar du.

På vänster sida om vägen finns två skyltar med texten ”Kärkevagge” på den ena och ”Trollsjön” på den andra. Det är här du börjar vandringen upp mot Trollsjön. Först når du Låktatjåkko anhalt. Stigen fortsätter på baksidan av stationen. När du passerat skylten ”Trollsjön 4,5 km” når du en liten skiljeväg en bit längre fram. Det finns två stigar, en till vänster och en till höger, men du ska inte välja någon av dessa utan bara fortsätta rakt fram mot dalgången till höger. Nu väntar en vandring på en dryg timme innan du kommer fram till Trollsjön!

Du kanske också är intresserad av