English flag

Vandring till Aptasvaara

Aptasvaare fjällurskog är ett unikt område i Europa med opåverkat skogsekosystem. En lättsam vandring där en fantastisk vy över Kiruna stad väntar som belöning.

Nära Kiruna centrum, finns naturreservatet ”Aptasvare Fjällurskog”, ett unikt område i Europa. Den 3,3 kilometer långa vandringen upp till Aptasvaara har blivit en lokal favorit. På vägen upp kommer du passera tre toppar: Alanen, Keskinen och Ylinen som är högt med 615 meter över havet. Sträckan går genom vacker fjällurskog med opåverkat skogsekosystem. Vandringen räknas som medelsvår då stor del av sträckan har en stigning uppåt. Under de blöta partierna finns det spångar. Du kan vandra med lätta vandringsskor eller gymnastikskor. Om det har regnat kan vissa partier vara lite blöta i början av vandringen. När du kommit en bit upp för den första toppen, har du en fantastisk vy mot Jukkasjärvi och i fjärran du kan se det iögonfallande berget Vittangivaara.

Efter första bestigningen kan du återhämta dig när leden planar ut. Leden är ej markerad, under sommartid finns det en tydlig stig ända fram till sista toppen. Under vintern är det många som tar på sig skidor eller snöskor och beger sig upp på toppen. Om det kommit nysnö, kan det upptrampade spåret vara borta. Den andra stigningen är inte lika markant som den första. I dalarna kommer du ner till ett myrområde, där du under hösten kan finna Norrlands guld – hjortronet. Snart är du framme vid sista stigningen upp och här passerar du skogsgränsen och kommer upp på kalfjället. Här väntar en 360 graders panoramavy, där du vid klart väder kan se Sveriges högsta berg Kebnekaise, Kiruna med malmgruvan LKAB, vidsträckta orörda landskap, Torneälven och många sjöar.

Det är väldigt vackert att starta turen tidigt på morgonen och möta soluppgången. Mellan perioden 25 maj till 16 juli är det midnattssol i Kiruna och det är vackert att vandra upp sent på kvällen och njuta av ljuset. Ta med varma kläder och matsäck för att kunna stanna kvar och njuta av utsikten, ljuset och de oändliga vyerna.

Hitta hit

Följ E-10:an mot Luleå. Du passerar flygplatskorsningen och fortsätter rakt fram i någon minut tills du ser skylten Institutet för Rymdfysik, där svänger du höger och fortsätter fram till slutet av vägen. Där finns en liten rondell, fortsätt genom den och du ser en liten skogsväg framför dig. Fortsätt efter den till slutet av vägen. Här startar stigen upp till Aptasvaara.

Du kanske också är intresserad av