Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

11 tips för höstupplevelser

Mörkret kommer smygande, temperaturen sjunker och naturen målas i dramatiska färger. Norrskenet gör sitt intåg och lyser upp himlavalvet.

Foto: Jessica Nildén

1. Möte med huskies

Under hösten har vi ännu inte fått någon snö, men du kan fortfarande delta på turer med huskies. Var med och se hur slädhundarna tränas inför den stundande vintersäsongen, se dig omkring på kenneln eller häng på en vandring med härligt sällskap av ivriga huskies. Dessa turer pågår fram till dess att snön kommer och vagnarna byts ut mot slädar.

2. Norrskensutflykter

Redan i slutet på augusti kan norrskenet skådas på klar himmel. Hösten är en perfekt period för den som är intresserad av att fota – inte bara norrskenet men även stjärnorna och vintergatan! Det är ofta klara nätter under hösten och det är väldigt mörkt i och med att snön inte börjat falla ännu. Följ med på en guidad tur, åk med linbanan upp på kända Aurora Sky Station i Abisko eller ge dig ut på egen hand.

norrsken på hösten vid icehotel vildmarkscamp Tomas Jönsson

3. ICEHOTEL

Ett hotell av snö och is på hösten? Japp, ICEHOTEL 365 har öppet året runt. Med buss tar du dig enkelt till Jukkasjärvi, 18 km från Kiruna, där vackra konstsviter av snö och is väntar på att få beundras av dig. Ta en drink i isbaren, slå dig ner i en isfåtölj och bara chilla. Vill du veta mer om hotellets historia så kan du ta del av en guidad tur som ingår i entréavgiften. Vill du vara just lite coolare än andra så rekommenderar vi att prova på isskulptering.

4. På hästrygg till fjälls

Upplev höstens sprudlande färger på ett naturligt och hållbart sätt. Det samiska företaget Ofelaš Islandshästar & Guideservicetar med dig på ridturer till fjälls med vacker utsikt över bland annat Kebnekaisemassivet. I oktober kan du följa med på en ridtur genom den fjällnära urskogen och får kanske se både norrsken och älg.

5. Upplev naturen genom kameralinsen

Om du är här under hösten så kommer du säkerligen vilja minnas det, och ibland behöver minnet hjälp på traven. Då passar det sig bra att få med lite vackra bilder hem. I Kiruna med omnejd finns många professionella fotografer som gladeligen tar dig med ut på en fototur och delar med sig av sina bästa tips. Vill du fota djur, landskap, norrsken? Då finns turen för dig.

6. Höstvandring

Alltså. Att vandra på hösten. Finns det något bättre? Myggfritt, vackra färger och krispig frisk luft, ja anledningarna till att vandra på hösten är många. Ge dig ut någon timme, en hel dag eller varför inte flera dagar! Den här perioden är kort så passa på att njuta av den. Det finns självklart guidade turer för den som inte vill ge sig ut på egen hand. Den magiska vandringen till Trollsjön är en av många pärlor att upptäcka här uppe.

Jessica Nildén

7. Samiska upplevelser

Att komma till Kiruna och inte ta del av den samiska kulturen går ju inte för sig. Självklart ska du träffa renarna på Sámi Siida Márkanbáiki i Jukkasjärvi och Ofelaš Islandshästar och Guideservice erbjuder den mat- och kulturintresserade att få en inblick i samisk mattradition och du får chansen att själv prova på att tillaga traditionell samisk mat. Om du är nyfiken på våra andra samiska företagare så kan du kika här.

8. Plocka bär och svamp

Att vara ute och bara lyssna till ljudet från naturen medans du plockar på dig ett smaskigt blåbär eller en näve med lingon – det är livskvalité. I skogen finns inte stress och måsten, bara du och dina bär eller svamp om du föredrar. Vi rekommenderar dock att faktiskt ta sig ut i skogen och inte plocka bären längs vägkanten. Var också uppmärksam så att du plockar på dig rätt sorts bär och svamp! Vi kan varmt föreslå en tur som guidar dig i naturens skafferi.

9. En stad i omvandling

Något som ständigt är på tapeten när man talar om Kiruna är såklart den pågående stadsomvandlingen. Följ med på en guidad tur och ta del av senaste nytt och blicka tillbaka till det som var. Du kan även följa med på en tur till LKAB:s Visitor Centre i världens största underjordiska järnmalmsgruva där du får veta mer om gruvbrytningen som står till grund för stadens omlokalisering.

10. Aurora Spa

Vi vill ju inte att du ska bli helt utmattad av alla dina äventyr här i Kiruna så då passar det bra med lite relax på det otroligt mysiga Aurora Spa hos Camp Ripan för att återhämta lite energi. Värm upp dig i någon av de tre basturna, skrubba dig med björklöv och järnmalmspellets, flyt runt i poolen och filosofera över livet. Allt är lokalproducerat. Behandlingarna, som bygger på äldre svenska, samiska och tornedalska naturmedicinska kunskaper, utför du på dig själv i din egen takt.

11. Flygturer

Ett minne för livet är definitivt att åka på sightseeing med helikopter tillsammans med Kallax Flyg. Vad sägs om att få flyga alldeles intill Kebnekaises glaciärtopp eller beskåda staden Kiruna från ovan – vackert belägen mitt i den vidsträckta naturen? Snacka om att få ett annat perspektiv!

Som ett sista tips vill vi påminna om att vara närvarande i nuet. När du sitter i skogen, utanför tältet, elden sprakar, norrskenet dansar, vinden viner eller vad du än gör– ta till dig av upplevelserna. Lägg ifrån dig telefonen, datorn och släng bort alla tankar på jobbet eller andra måsten. Var här och nu! Det är så värt det! Men om du vill plocka fram telefonen nån sekund för att dela med dig av dina upplevelser till andra så glöm inte att tagga oss på #kirunalapland.