Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Márkanbáiki Samiskt frilufts museum

Marknadsvägen 2, Jukkasjärvi
Beatrice Holmberg

Márkanbáiki Samiskt frilufts museum

Márkanbáiki är ett lättillgängligt utflyktsmål i Jukkasjärvi för besökare från när och fjärran som vill uppleva Sápmi med alla sina sinnen. Kom nära renar, promenera genom museets utställningar och njut av traditionella samiska smaker med modern twist i charmiga restaurang Ovttas. I hantverksbutiken finner du säkert något speciellt föremål som du kan köpa som minne hem från ditt besök.

Márkanbáiki är ett nordsamiskt begrepp och betyder samlings- eller marknadsplats; och det här området är ursprunget till byn Jukkasjärvi och ett utmärkt dagsbesöksmål med stora öppna ytor. Bures boahtin Sápmái – Välkommen till Sápmi!

Upptäck området i egen takt och på egen hand med hjälp av den skyltade och lättlästa informationen som finns på både svenska och engelska. I utomhusutställningarna kan du lära dig om samernas kultur, traditioner, klädsel, redskap, det nomadiska levnadsätt och de renskötande samernas historia. Dessutom kan du titta på konst, promenera längs den korta natur- och kulturstigsslingan samt njuta av det vackra landskapet. Våra mest uppskattade följeslagare, renarna, befinner sig på höstbete här vid Torneälvens strand och det är en fantastisk upplevelse att kunna möta och mata dem. Renen är anpassad till livet i Arktis’ tuffa miljö och det finns mycket intressant fakta om det majestätiska djuret som kommer att överraska dig och ge dig ny kunskap.