Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Midnattssolsstigen

En stadsnära vandring som börjar ett stenkast från Kiruna centrum. Leden tar dig genom frodig fjällbjörkskog upp på stadsberget för en magnifik 360 graders utsikt.

Om du inte har tillgång till bil eller bara snabbt vill ut för att njuta av lite natur och frisk luft så är detta den optimala vandringen för dig. Leden, ca 4,3km, börjar vid Camp Ripan och fortsätter genom fjällbjörkskogen en stund innan du börjar stigningen upp på stadsberget Luossavaara. Leden är markerad med träskyltar med en sol och texten ”Midnattssolstigen”.

Stigen är lättvandrad och många lokalbor vandrar på fritiden med familj och hundar efter sträckan. Den är också perfekt för att träna trailrunning. På vägen finns det skyltar med information om natur och kultur som finns här uppe.

Något innan vandringen börjar upp för lågfjället, via spänger och trappor, kan du släcka törsten i kallkällan. När du kommer upp för berget väntar dig en 360 graders utsikt. Först kommer du kunna blicka ut mot den nya stadskärnan som byggs upp i samband med stadsomvandlingen. Du ser även byn Jukkasjärvi där det berömda ICEHOTEL finns.

Beroende på vart solen är och vilken riktning du blickar ut över, samt viken årstid du vandrar kommer ljuset och färgerna skifta. Ta gärna med en liten ryggsäck och finn din egen plats på fjället för att njuta av vidderna, tystnaden och skönheten.

Snart närmar du dig toppen och här kan du se spåren av när man bröt malm på Luossavaara (som betyder Laxberget). Du kommer se dagbrottet som inte används längre förutom av fjällvråkar och kråkor som gärna hittar en plats nära de varma bergsklipporna. Själva berget används idag som rekreationsområde för slalom och snowboard på vintern, på sommaren finns en downhill bana för mountainbike.

När vandringen fortsätter vidare på framsidan kommer staden och mer infrastruktur fram igen. Du kan se vägen till västra fjällen som ringlar sig fram genom den vidsträcka naturen. När du kommer fram till grusvägen som leder upp till toppen, finns det en möjlighet att ta en avstickare från leden och vandra upp. Här har du en fin utsikt över Kiruna och berget Kiirunavaara. Själva leden fortsätter lite nedanför toppen på andra sidan grusvägen. Vid klart väder kan du blicka ut mot Sveriges högsta bergsmassiv, Kebnekaise.

När du har beundrat utsikten färdigt och tagit magnifika bilder med din kamera så kan du bara fortsätta följa stigen ner mot parkeringen och om du prickar in rätt dag och tid kan du njuta av Café Sports goda mat innan du avslutar vandringen. Härifrån är det ca 2,2km tillbaka till Camp Ripan.

När du vandrar denna led på natten sommartid får du uppleva midnattssolens ljus över naturen och fjällen. Det går också att cykla stora delar av leden, men inte hela vägen på grund av trapporna.

Under vintern rekommenderas att du tar med dig snöskor, då det kan vara väldigt mycket snö. Snöskorna kan du smidigt hyra på plats på Camp Ripan. Stigen är lättvandrad och passar alla åldrar, men du bör ha hyfsad kondition. Rastplatser med bänkar finns utplacerade med jämna mellanrum. Räkna på ca 1,5-2,5 timmar för denna vandring.

Du kanske också är intresserad av