Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Luossavaarabacken

Kirunas centrala backe för slalom och snowboard. Bästa platsen för fantastisk utsikt över staden!

På nordsamiska heter berget Luossavárri vilket betyder laxberget. Det är ett gruvberg som man öppnade för dagbrott år 1919 och brytning av järnmalm startade 1921. Brytningen fortsatte till 1967 då gruvan stängdes eftersom man ville koncentrera sig på underjordsverksamheten i Kiirunavaara. Som mest arbetade ca 350 personer i Luossavaara.

År 1981 så fick Luossavaara åter liv men då som forskningsgruva och den verksamheten höll på till mitten av 80-talet. Det var i forskningsgruvan man testade en ny storskalig skivrasbrytning som var mer effektiv än tidigare och som idag används i Kiirunavaaras underjordsgruva. 2011 så gjöt man igen väggar och porten in till den gamla gruvan och de gamla byggnaderna från gruvtiden revs.

Fjället mitt i stan

Idag används Luossavaara som rekreationsområde och det är stadens alldeles egna skidbacke. Här erbjuds otroligt fina åk med utsikt över staden och gruvan, vackra vyer över Kebnekaise och fjällvärlden, och ibland ser du även norrskenet dansa uppe i skyn medan du susar ned i backen. Eller varför inte ta en tur med längdskidor på det upplysta Luossavaaraspåret med gofika i ryggsäcken?

Luossabacken har tre liftar, fyra nedfarter och en park med hopp och rails. Total pistlängd är 2 500 meter och fallhöjden är 156 meter. Luossabacken öppnar oftast för vintersäsongen under november månad och håller öppen så länge som det finns snö att åka på!

Uthyrning och liftkort

På Café Sport, vid foten av backen, kan du vila upp dig mellan åken med god mat och dryck. Missa inte den fantastiska våffelbuffén! I skidhyran hittar du alpint, snowboards och längdskidor. Liftkort kan köpas på plats i en kortautomat. Om temperaturen understiger -20 grader C eller om det är hårda vindar, 20m/sek, så är backen stängd. Håll dig uppdatera om väder, vind, driftstatus och åkförhållanden på Luossavaarabackens facebook: @Luossavaarabacken.

Liftkort ungdom 7-20 år: 80 kr/dag
Liftkort vuxen: 160 kr/dag
Åkning i barnliften är alltid gratis även för medföljande vuxen

Uthyrning:
Alpina skidor/Snowboard och pjäxor: 475 SEK/vuxen, 275 SEK/barn
Skidor/Snowboard eller pjäxor/boots: 275 SEK/vuxen, 140 SEK/barn
Längdskidsutrustning: 475 SEK/person

Bokning och info: 073 068 86 50 eller cafe.sport.luossavaara@gmail.com

Öppettider

Måndag-torsdag: 16.00 – 20.00
Fredag: 15.00 – 19.00
Lördag-söndag: 10.00-16.00

360-graders panoramavy

I brist på snö

Luossavaarabacken erbjuder den finaste utsikten över fjäll och stad. På sommaren finns här tre downhillbanor för cykel som huvudsakligen är ideellt byggda. Den nya sittliften tar även cyklar. För dig som vill uppleva naturen så är den vackra midnattssolstigen en fantastisk vandring som tar dig från Camp Ripan med en avstickare till toppen av berget. Extra speciellt är det att uppleva midnattssolen härifrån!

Midnattssolsstigen

Du kanske också är intresserad av