Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Kirunas utflyktspärla

När solen kommer tillbaka efter den mörkaste tiden på året, så öppnar fjällen upp. Det är början på en intensiv och härlig tid ute i den gnistrade arktiska vintern.

Under helgerna tar lokalborna sin tillflykt till fjälls och ut i naturen runt om i destinationen för att njuta av solen, åka skoter, skidor, pimpla och spendera tid med vänner och familj. En centrumnära favoritutflykt för många lokalbor är turen upp till den ensamma stugan på lågfjället Ädnamvaara, som på nordsamiska heter Eatnamvárri, med sin högsta topp som når 790 meter över havet. Här uppe finns en naturservering som drivs av årskurs 7 på friluftsskolan Vargen tillsammans med sina föräldrar. Leden till stugan börjar några kilometer från Kiruna, där bilar står uppställda på parkeringsplatsen som en glad färgklick mot den kristallvita snön. Många använder leden som ett roligt träningspass med längdskidor, andra tar på sig turskidorna och ryggsäcken med fika och efter leden möter du också skotertrafik.

De 7 kilometrarna upp till stugan går över myrar i början för att i slutet få en stigning upp ovanför trädgränsen med en fin utsikt mot Kiruna. Skidspår är draget när stugan är öppen. Fortsätter du upp på toppen kan du blicka ut över fjällvärlden och mest troligt även se spår av ripor utanför skoterspåren. Det tar ca 1 timme att åka skidor till stugan och när du är framme kan du köpa Ädnamsoppa, varmkorv, mackor, drycker och gott fika och passa på att sätta dig ner på ett underlag och njuta av solen. Det är en speciell känsla att stiga in med pjäxorna innanför dörren och mötas av glada människor i alla åldrar. Vill du träffa lokalbor, hembakat fika och njuta av naturen så rekommenderas det varmt att åka hit.

Vid otjänligt väder är stugan stängd och skylt uppsatt på anslagstavlan vid parkeringen. Stugan är normalt öppen lördag-söndag från mitten av februari till mitten av april. Betalning med fikabiljett, kontanter eller swish.

Du kanske också är intresserad av