Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Kiruna - månad för månad

Planerar du att besöka Kiruna men är lite osäker på när? Här får du en kort guide till månaderna i Kiruna som en liten hjälp på traven i din planering.

Januari

Januari är en underbar månad eftersom vi välkomnar solen tillbaka efter en tids frånvaro under polarnatten. Dagslängden ökar stadigt från ca 40 minuter i början av januari till nästan 6 timmar i slutet av januari. Temperaturen ligger normalt kring -20 grader. Det är dock inte ovanligt med temperaturer kring -30 i januari, speciellt beroende på vart i kommunen du befinner dig. Om du klär dig rätt för ditt arktiska äventyr så klarar du av januari utan problem. Alla vinteraktiviteter är i full gång och du har ett smörgåsbord av spännande utflykter att välja mellan!

Februari

Skidpremiärernas månad! I slutet på februari öppnar skidanläggningarna i Abisko, Björkliden och Riksgränsen för säsongen. Packa skidorna och ge dig ut i backarna, härlig offpist-åkning väntar dig. Även Nikkaluokta Sarri slår upp portarna i februari. Dagslängd från 6 – 9,5 timmar. Medeltemperaturen är ca -15 grader. Men som alltid under vintern kan det vara mycket kallare runt om i kommunen, exempelvis i Jukkasjärvi och Nikkaluokta. Alla vinteraktiviteter finns tillgängliga i februari.

Mars

Nu öppnar Kebnekaise Fjällstation och alla fjällstugorna. Vårvintern startar då Kirunaborna går man ur huse för att spendera tid med nära och kära i sina stugor, till fjälls, i arkar, och egentligen överallt utomhus. Skoteråkningen kommer igång på riktigt när vädret har blivit lite mildare i mars. Vi åker ut och pimplar och bygger solgropar medan vi njuter av vårsolen och fågelkvitter. Det här är också en perfekt period för skidåkning i alla dess former – längdåkning, heliski, utförsåkning, osv. Dagslängd från 10 – 13,5 timmar. Temperaturer kring -10 inne i Kiruna. Mars är också en jättefin månad för att vara ute och spana efter norrsken i och med att temperaturerna är lite snällare än i januari och februari. I mars är fortfarande alla vinteraktiviteter igång.

April

Nu börjar ljuset ta över och det är dags att ta farväl av norrskenet. Med en dagslängd på 14 timmar i början på april till ca 18 timmar i slutet på april, så är det inte goda chanser för norrsken något mer. Temperaturer kring -5 grader. Det här är också tiden då ishotellet som återuppbyggs varje år smälter tillbaka till Torneälven. Passa på att följa med på en unik guidad tur genom det smältande hotellet. Självklart kan du fortfarande besöka den året-runt öppna anläggningen ICEHOTEL 365. Vårsolen värmer oss och vi ligger mer än gärna ute på en renhud mitt på isen med pimpelspöt i högsta hugg. Vinteraktiviteter pågår så länge det finns tillräckligt med snö kvar, vanligtvis till mitten på april. Under påsken, som är en otroligt viktig helg för Kirunaborna, bör du förbereda dig på en öde stadskärna. Bege dig istället till fjälls och delta i påskfirandet där!

Maj

Midnattssolen gör entré. Dagslängden i början på maj ligger på 18 timmar. I slutet på maj går inte solen ner alls under horisonten och vi får njuta av solljus dygnet runt så glöm inte sovmasken och solskyddsfaktorn! Temperaturerna kan variera rätt kraftigt från ca 5 grader till 20 grader. Kebnekaise Fjällstation och fjällstugorna har nu stängt. Nikkaluokta Sarri stänger också för säsongen efter första veckan i maj. Snön smälter undan och gör plats för grönska, men det ligger fortfarande massor med snö kvar i fjällen, och i Riksgränsen för den som vill åka skidor. I maj föds renkalvarna och du som gäst får en unik möjlighet att följa med på en tur för att se de nyfödda ta sina första stapplande steg. Vi har även en lista på 10 tips till dig som vill besöka Kiruna i maj.

Juni

Sommaren är här! Men bli inte förvånad om det dyker upp en snödag eller två i juni, det hör till vanligheterna. Temperatur kring 10 grader. Myggen och insekterna vaknar till liv. I mitten på månaden börjar officiellt sommarsäsongen här och de flesta anläggningar slår upp sina portar. I slutet på månaden går startskottet för vandringssäsongen. Under midsommarhelgen kan du uppleva traditionellt firande med allt som hör till i Kiruna med omnejd. Aurora Sky Station har öppnat och erbjuder en alldeles spektakulär utsikt från berget Nuolja. Turer till LKAB:s Visitor Centre erbjuds nu varje dag hela sommaren. Sedan finns självklart en massa spännande sommaraktiviteter att ta del av!

Foto: Pär Johansson

Juli

Högsäsong under sommaren, glöm inte att införskaffa myggmedel! Juli är även tillsammans med augusti den bästa tiden för bestigning av Sveriges högsta berg Kebnekaise. En alldeles utmärkt månad för vandring och att tälta under midnattssolen. Dagslängd midnattssol – 20 timmar. Temperatur kring 15-20 grader. Gör en roadtrip genom östra kommunen och upptäck byarna i skogslandskapet. Från mitten på månaden börjar det även bli dags att leta det norrländska guldet – hjortronet. För dig som vill fiska finns tusentals sjöar och sex älvar att välja mellan! Du kan också välja mellan flertalet sommaraktiviteter.

Augusti

I slutet av augusti när nätterna börjar bli mörka är norrskenet åter synligt i Kiruna och ett färgskifte börjar märkas i naturen. Augusti är en fantastisk månad för trailrunning, kanske vill du springa Kungsleden från stuga till stuga? Vi tar oss ut i skogarna och plockar på oss av naturens delikatesser såsom blåbär. Temperaturer kring 15 grader. Dagslängd från 19 – 15 timmar. Precis som under juli och juni finns sommaraktiviteter att ta del av.

Foto: Jessica Nildén

September

Kebnekaise och fjällstugorna stänger för säsongen i slutet på september. Naturen har exploderat i toner av rött, gult och orange. Det här är den perfekta perioden för dig som vill vandra utan sällskap av mygg! Norrskenssäsongen drar igång på riktigt och det finns många utflykter du kan delta i, bland annat är det numera möjligt att besöka populära Aurora Sky Station i september. Ingen snö? Inga problem! Du kan ändå följa med på turer med Huskies och lära dig hur de tränas inför den stundande vintersäsongen. Dagslängd från 15 – 11 timmar. Temperaturer kring 5 grader. Vädret brukar vara riktigt behagligt och det brukar vara en fantastisk månad (vi förtränger hösten 2017!).

Oktober

Dagslängd från 11 – 7 timmar. Det är nu vi brukar få se den första snön, men normalt är det i mitten/slutet av oktober som den kommer för att stanna. Dagarna blir kortare och det blir mörkare ute och minusgraderna har krupit sig på. Det här är en fin period att suga i sig lite kultur, kanske göra en stadsguidning med information om den pågående stadsomvandlingen. Ta en tur genom stadskärnan och se på några av Kirunas unika konstverk och byggnader, avsluta med en kopp kaffe eller varm choklad på något av våra mysiga fik. Fiske är fortfarande möjligt i början på månaden och i slutet är det inte ovanligt att det går bra att åka längdskidor. Norrskensutflykter är populära under oktober.

Foto: Jessica Nildén

November

I slutet på november börjar det bli mer snörikt ute. Premiär för skidåkning i Luossavaarabacken, den centrala skidbacken i Kiruna. Längdåkning går också bra. I slutet på november har vi fått mer snö och det är möjligt att vissa vinteraktiviteter har kommit igång. Mörkret gör sig mer påmind för varje dag som går och dagslängden minskar från 7 – 3 timmar. Förutom norrsken så bjuder även november på härliga himlafärger kring solnedgången. Temperatur kring -10.

December

Nu är det jul igen! I mitten på månaden slår klassiska ICEHOTEL upp portarna för säsongen. Polarnatten träder in, vilket betyder att solen inte går upp över horisonten. Dock är det inte becksvart under den här tiden då månljuset reflekteras i snön. På dagen är det mer som ett skymningsljus. Färgerna kan vara riktigt häftiga på himlen. Knallrosa är inte ovanligt. Perioden kring jul och nyår är det riktigt många besökare här så boka ditt boende och aktiviteter i god tid. Temperaturer kring -15. Packa med en burk D-vitamin, kanske?

Högsäsong med mycket folk:
Vinter: december-mars
Sommar: juli-augusti

Lågsäsong med mindre folk:
Vår: april-maj
Höst: september-november

Notera! Kiruna har ett subarktiskt klimat, vilket betyder att temperaturerna kan variera väldigt mycket. Se ovan angivelser endast som fingervisningar. Med dagslängd menas från det att solen går upp till dess att solen går ner. Antalet soltimmar är alltså färre än angivna dagstimmar.

Fortfarande osäker? Kontakta Turistcentret så får du hjälp, tips och en lokalbo att bolla ideér med!

Du kanske också är intresserad av