Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

10 tips för maj

Det här är perioden då natt blir dag när midnattssolen lyser upp vår tillvaro. Till fjälls ligger snön fortfarande kvar, temperaturen är behaglig och myggen har inte gjort sin entré ännu.

1. Äventyr under midnattssolen

Från slutet av maj till mitten av juli går solen aldrig ner i Kiruna. De ljusa kvällarna och nätterna lockar till aktiviteter och utflykter under dygnets alla timmar. Kanske vågar du lämna klockan hemma och ta vara på den extra energi som detta magiska ljus medför. Kanske vill du följa med Ofelas islandshästar på ett äventyr och uppleva midnattssolen från hästryggen?

2. Sommar ute, vinter inne på ICEHOTEL

Vid Torneälven i Jukkasjärvi ligger det världsberömda ICEHOTEL. Här kan du tack vare miljövänlig solenergi uppleva snö och is året om i ICEHOTEL 365. De flesta sover ovanligt gott i minusgrader, omgivna av vacker iskonst i en individuellt designad konstsvit och den tysta inomhusmiljön utgör en spännande kontrast till de många aktiviteter som pågår utomhus under dagtid. Här kan du även pröva på isskulptering. Ett sommarbesök på ICEHOTEL 365 är ett minne för livet.

3. Bli ett med naturen

Kiruna bjuder på stora naturupplevelser. Här kan du uppleva bland det vackraste naturen har att erbjuda på kortare dagsutflykter. Hyr en bil och ge dig ut längs vägarna, stanna vid en parkeringsficka och ge dig ut i skogen. Gör upp en eld, tälj en grillpinne, ät din matsäck, lyssna till fåglarna och bara njut av lugnet! I början på maj kan du fortfarande pimpla om du vill göra ett försök att fånga in middagen på egen hand.

4. En stad på hjul

Stadsomvandlingen i Kiruna uppmärksammas både i Sverige och internationellt – aldrig tidigare har ett så stort samhälle genomgått en flytt. Ett flertal byggnader har redan bytt adress och eftersom det rör sig om en bebyggelse som ska bevaras rullas husen varsamt iväg på stora trailers. En spännande syn för såväl Kirunabor som besökare. Följ med på en guidad stadstur där du får veta mer om Kirunas historia och framtid.

Foto: Jessica Nildén

5. Världens största underjordiska järnmalmsgruva

Här i Kiruna kretsar mycket runt vår gruva. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta. På torsdagar har du möjlighet att följa med bussen som avgår från turistcentret raka spåret ner till besöksgruvan LKAB:s Visitor Centre på nivå 540 meter.

6. Träffa huskies

Hundspann och vinter hör som ihop. Men under barmarksperioden vilar hundarna upp sig inför den kommande vintersäsongen, kombinerat med lite träningsrundor. Följ med på ett kennelbesök, lär känna hundarna, träffa valparna och lär dig mer om hundspannslivet. Om du vill kan du även följa med på en träningsrunda med hundarna i en specialvagn anpassad för barmark. Kanske vill du bara ta det lugnt och njuta av en lugn promenad tillsammans med en husky?

7. Miessemánnu

En exklusiv upplevelse väntar dig när renskötaren tar emot dig bland ett hundratal renar. Nutti Sámi Siida och Go to Lapland erbjuder en unik möjlighet att se när de nyfödda renkalvarna tar sina första stapplande steg, och att få förstahandsinformation av renskötare som bedriver renskötsel som en livsstil baserad på traditionell samisk kunskap.

Foto: Jessica Nildén

8. Härlig skidåkning

Om du inte har fått nog av vintern riktigt än så kan du fortfarande uppleva högklassig skidåkning i Sveriges mest legendariska skidort Riksgränsen. Det finns gott om fina pister som till sin karaktär är kuperade och vindlande. Vid sidan av pisterna finns det otaliga lättillgängliga offpiståk. Missa inte heller de coola skidevenemangen som hålls i Riksgränsen i maj!

9. Vandra midnattssolsstigen

Om du inte har tillgång till bil eller bara snabbt vill ut för att njuta av lite natur och friskluft så är midnattssolsstigen den optimala vandringen för dig. En kort promenad på ca 15 minuter från centrum tar dig till Camp Ripan där du kan starta din vandring. Längs vägen kommer du även stöta på en del informationsskyltar där du får lära dig mer om bland annat samisk kultur, gruvbrytning samt flora och fauna. Vandringen är extra fin att göra kvällstid under midnattssolen.

10. Fotografera det arktiska djurlivet

Duktiga guider från Scandinavian Photoadventures visar dig hur du använder kameran för att fotografera den arktiska kulturen, landskapet och vårt djurliv. Fotomotiven väljs utifrån väder, intresse och de samiska åtta årstiderna. Spana efter djur såsom älg, ren och fåglar. Men om inte djuren dyker upp så kommer du garanterat få med dig vackra naturbilder!

 

Spännande våraktiviteter

Se alla våraktiviteter

Du kanske också är intresserad av