Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Renkalvsmånaden

Kiruna
Renkalvsmånaden i maj med Go to Lapland

Vår- och sommartid kommer med många underverk i naturen. Miessemánnu är den samiska renkalvmånaden. Här är ett riktigt äventyr att se fram emot. Under vår- och sommarsäsongen går solen aldrig ned i Lappland. Allt kommer till liv för en kort och hektisk tid. Snön släpper greppet och livet återvänder igen. Nu är det tid för årets underbara händelse.

Du får följa med och uppleva allt själv. Under maj och juni månad är du inbjuden att delta i renskötarårets höjdpunkt som är en mäktig upplevelse. Du kan noga följa livets största ögonblick och underbara mirakel när de ”röda” renkalvarna föds och de tar sina första vacklande steg. Renkalvningen äger rum under midnattssolens starka ljus vilket gör natten till en evig dag. Detta är en mycket intensiv tid för både djur och natur här i norr.

Renskötaren med familj välkomnar dig varmt och vägleder dig försiktigt under den mest glada tiden för renskötselåret – den tid då de små renkalvarna föds. Under din vistelse hos oss får du bekanta dig med renen som är den nordligaste regionens mest hållbara, vackra och mest omtalade djur. Den samiska familjens arbete och traditionella kunskaper har praktiserats i många generationer av våra förfäder i Sápmi, samernas land. Du får veta varför renarna ska ha öronmärke och hur det är möjligt att märka kalvarna, lära dig om renarnas vandring från vinterbetet till sommarlandet och de höga bergen i Norge och mycket mer. Under dessa spännande vår- och sommarveckor kan resultatet av årets arbete sammanfattas och det är med stor förväntan alla renskötare ser fram emot att se hur många renkalvar som föds.

Det är tiden för ljus, lycka och hopp för alla!

Få är privilegierade att vara så nära och på plats att se detta själva. Missa inte detta tillfälle!