Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Árbi Vuoján – Utflykt med rensläde i naturen

Rautas 4, Kiruna
Giron Reindeer
Giron Reindeer

Árbi Vuoján – Utflykt med rensläde i naturen

Boka

Njut av en längre tur (cirka en timme) med rensläde genom det vintriga landskapet!

I vår lilla samiska by får du möta det samiska traditionella livet i en miljö som är Natura 2000-klassat av EU. Den biologiska mångfalden är en förutsättning för att renar och andra djur, som älgar, ska leva här. Här levde våra förfäder som nomader tills de till slut fick lov att bygga små hus och byn Rautas kom till.

Här har vi några renar i ett gärde på gården under vintern (i april släpper vi dem och de får beta fritt i fjällen). Renar kan tämjas och vänjer sig snabbt vid människor. Du får komma nära och några av dem äter från din hand. Skidåkning och renkörning är de ursprungliga transportsätten i Lappland på vintern, innan vägar och järnvägar byggdes på 1900-talet.

Höjdpunkten på vår tur är att få köra rensläde genom den vintriga skogen och på frusna myrar i det fjällnära landskapet. Det blir ett oförglömligt äventyr att få köra sin egen ren och samtidigt njuta av de magnifika omgivningarna. Efter slädturen är det dags att njuta av lunchen med ekologiskt, rökt renkött (suovas) som vi steker över öppen eld (vi har vegetariskt alternativ). Du har möjlighet att ställa frågor och lyssna på historier samtidigt som vi kopplar av runt elden i kåtan.