Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Vuoján – Renslädesexkursion

Marknadsvägen 84, Jukkasjärvi
Berit Jorgensen

Vuoján – Renslädesexkursion

Boka

Hantera och kör din egen körren med släde längs en ca 10 km lång led genom Sápmis underbara vinterlandskap. Det är en fantastisk upplevelse för riktiga friluftsentusiaster som vill ta del av en traditionell samisk aktivitet på ett mycket praktiskt sätt.

Renslädesguiden tar dig via en kort minibusstransfer från Jukkasjärvi till Sautosjohka rengärdena ute i skogen. Här finns flera generationers renar och de som är tämjda och tränade enligt samisk traditionell kunskap, härkarna, blir dagens resesällskap. Du lär känna din ren och guiden ger en detaljerad instruktion hur renen hanteras och körs med släde innan du är redo att ge dig ut på ditt livs äventyr. Varje gäst kör, stående på sin slädes medar, var sin körren i kolonn med guiden och dess ledarren i spetsen, genom det snöklädda skogslandskapet och över frusna myrar och vattendrag. Det är en fartfylld tur där du är i full kontroll över din ren, men du slappnar snabbt av och kan njuta av djur och natur som finns längs vägen.

Efter en stunds aktiv renslädeskörning genom det samiska kulturlandskapet anländer vi till en fin lägerplats där guiden lagar en klassisk och välsmakande renskötarlunch: suovas, rökt renkött, som steks över öppen eld och serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt. Därtill sippar vi på färskt kokkaffe sittande kring den sprakande uteelden. Den ljuvliga atmosfären bjuder in till personliga samtal om den samiska kulturen, traditioner och livsstil – med renen som en av det samiska samhällets viktigaste kulturbärare och resurs.

Efter rasten fortsätter renslädesfärden som styr mot Sautosjohka igen. Här hjälps vi alla åt att sela av körrenarna innan dem släpps tillbaka i gärdena. Sedan är det dags att säga adjö till renarna och att återvända till startpunkten i Jukkasjärvi by.