Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Den arktiska beachsäsongen

Väckarklockan ringer i tidig otta och utanför fönstret syns en blå himmel och en strålande sol, vårvintern är här! Det är en fantastisk tid för att vistas ute i naturen och sola från tidig morgon till sena eftermiddagar.

Foto: Jessica Nildén

Perioden från mitten på mars till maj förknippas med ”den arktiska beach säsongen” och det är en favoritsäsong för de flesta lokalbor. Du hittar dem på en egen utgrävd solsoffa eller på ett liggunderlag tillsammans med familj och vänner med gott fika i skidbacken, på isen, i skogen bland tallarna eller på en sluttning nära vägen. Att gräva sin egen solgrop sysselsätter alla från liten till stor och kan bli som ett slott till en enkel solsoffa med en snövägg för vindskydd, endast fantasin och tiden sätter stopp.

Arktisk Beachsäsong – de coolaste tipsen

1. Solen är stark under vårvintern. Du kanske inte känner det under dagen, men på kvällen kommer du märka av det. Så glöm inte att ta med solskyddsfaktor och ta av dina goggles då och då om du inte vill ha den klassiska gogglebrännan.

2. Isfiske. Följ med på en guidad tur eller packa ner din egen utrustning samt köp ett fiskekort för att pröva på din fiskelycka runt om i de många fiskedragen. Kanske fångar du dagens middag!

3. Skotertransport till STF Kebnekaise Fjällstation. Utforska det högalpina området kring Sveriges högsta berg, ät en god lunch, ta en skidtur och njut av det härliga vårvädret.

4. Solgropshäng. Ta med dina nära och kära och gräv ner dig i en solgrop på fjället. Fyll på era depåer av D vitaminer och njut av tiden tillsammans. Packa med fika, liggunderlag och spade för att gräva ut just er solgropsformation. Varm choklad och apelsin är en favoritkombination.

5. Varför inte pröva på ett isande vinterbad i Torneälven? På ICEHOTEL finns möjlighet att bada i en isvak för att sedan värma sig i den heta bastun.

Isbad på ICEHOTEL, foto: Asaf Kliger

6. Våffelfika. Passa på att besöka Luossavaara under helgerna, då de har våffelbuffé som du kan äta på solverandan. Eller varför inte ta en skidtur upp till Sveriges högst belägna fjällstation Låktatjåkko och njut av deras berömda klassiska våfflor. En underbar utsikt väntar.

7. Ut på tur! Sätt på dig tur skidor och packa ryggsäcken för att ta dig ut till de storslagna fjällen och njut av naturen, vyerna, tystnaden i ditt eget tempo.

8. Afterski på fjällanläggningarna. När du varit ute en hel dag, avsluta med pjäxdans, god dryck och mat.

9. Från sent i mars men framför allt under april månad finns ett fantastiskt före för skejting. De kalla nätterna skapar en hård skare som gör det möjligt att ta sig fram överallt i naturen.

10. Under maj och i början av juni kan du njuta av en spännande kombination av skidåkning och midnattssol i Riksgränsen.

Läs också

Du kanske också är intresserad av