Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Jukkasjärvi

Jukkasjärvi är en liten by 17 kilometer utanför Kiruna. Namnet härstammar från ett samiskt ord, Čohkkiras, som motsvarar ungefär ”mötesplats vid vattnet”.

Om Jukkasjärvi

Med anor från 1600-talet är Jukkasjärvi en av de äldsta byarna i Norrbotten. Läget vid Torneälven, nära sjön Sautusjärvi, var en strategisk utgångspunkt för såväl fiske som handel. I den äldre delen av byn finns delar av den äldre gårdsbebyggelsen kvar. På kyrkudden finns såväl kyrkan som den gamla marknadsplatsen, idag en fornlämning där det finns grunder efter marknadsbodarna. I byn finns också en hembygdsgård, där den äldsta byggnaden är en timrad parstuga från 1736. Här finns också byggnader som aittor, härbre, ladugård och bagarstuga.
Länge var präst- och klockarfamiljerna de enda bofasta i byn, men under 1700-talet etablerades några nybyggen. Idag har byn har ungefär 800 invånare, men det finns också fler än 1 000 hundar i byn!

ICEHOTEL

Isupplevelse året runt

Världens första och största hotell byggt av snö och is byggdes för första gången år 1989 och har sedan återfötts i ny tappning varje vinter. I mitten på december byggs ishotellet upp för att sedan i mitten på april smälta och återvända till sitt ursprung i Torneälven. Den permanenta konstruktionen ICEHOTEL 365 ger dig en isupplevelse året runt med både isbar och konstsviter. Butik och restaurang finns här.

Besök Icehotel
Lapplands äldsta träkyrka

Jukkasjärvi kyrka

Kyrkan är från 1726 med de ursprungliga delarna från 1607. Kyrkan är byggd i timmerkistkonstruktion, en konstruktion som är den enda bevarade i landet. Altartavlan, målad av Bror Hjort, är en iögonfallande del av kyrkorummet. Öppen för besök året runt. På sommaren finns en guide på plats.

Öppet 10.00-15.00 alla dagar året runt

Samiskt friluftsmuseum

Sámi Siida – Márkanbáiki

Ett lättillgängligt och återuppbyggt sameviste på den gamla marknads- och samlingsplatsen i Jukkasjärvi. I utställningsområdet får du lära dig om samernas kultur och du får närkontakt med renarna som betar i rengärdet. I den stora cafékåtan kan du avnjuta en traditionell samisk lunch och i butiken finns samisk konst och hantverk att beundra eller köpa med dig hem.

Besök Márkanbáiki
Vy från Puimonen, foto: Julia Bromihn

Puimonen

Jukkasjärvis alldeles egen lilla bergskulle där du får en fin utsiktsplats över Jukkasjärvi by och Torneälven. Ta med matsäck som du kan avnjuta på toppen. Följ elljusspåret från fotbollsplanen så är du framme på ca 30-45 minuter. Vanligtvis upptrampad vintertid då du följer ett skoterspår, men som vanligt med moder natur så är detta inte en självklarhet. Snöskor är såklart ett alternativ.

Esrange Visitor Center

Bonustips för dig med bil. Ca 25km från Jukkasjärvi ligger Esrange Space Station. Här sänder det statliga rymdbolaget SSC (Swedish Space Corporation) upp sondraketer och stratosfäriska ballonger i forskningssyfte. På Esrange finns också en av världens största markstationer för kommunikation med satelliter. Basen är inte öppen för allmänheten, men vid ett obemannat besökscentrum intill grindarna ner till basen kan du ta del av information om verksamheten på Esrange.

Egna aktiviteter

Med skidor eller snöskor kan du ge dig ut på den istäckta älven, eller genom den snöklädda skogen där det också finns upplysta skidspår på 5 km och 10 km. På sommaren kan du glida på vattnet med kanot eller stand up paddle. Flyg fram genom skogen på cross-country cykel eller ta en lugnare tur med e-bike genom byn. Utrustning att hyra samt tips och kartor finns på Icehotel.

Ät och bo i Jukkasjärvi

Guidade aktiviteter i Jukkasjärvi

Se alla aktiviteter i Jukkasjärvi

 

Till Jukkasjärvi från Kiruna

Hitta hit

Jukkasjärvi ligger drygt 18 km utanför Kiruna. Med bil åker du längs E10 söderut i riktning Luleå och följer sedan skyltarna till Jukkasjärvi. Du tar dig också enkelt dit med Länstrafiken Norrbottens busslinje 501. Du betalar med kort direkt ombord på bussen, förköp behövs inte. Observera de begränsade avgångarna på helgerna.

Du kanske också är intesserad av