Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka
Foto: Asaf Kliger

Tvåhundra kilometer ovan polcirkeln, där norrskenet dansar på vinterhimmeln och midnattssolen lyser 50 dagar och nätter i sträck under sommaren, ligger Jukkasjärvi. Byn har en lång historia som mötesplats för folk från när och fjärran. Namnet Jukkasjärvi härstammar från ett samiskt ord som motsvarar ”mötesplats vid vattnet” och staden var historiskt en viktig marknadsplats. På Icehotel står mötet i centrum – mötet mellan Jukkasjärvibor och besökare, mötet av olika kulturer, mötet av natur och människa, mötet mellan is och kreativitet.

Torne älv, med sina mäktiga 520 km, löper från de uråldriga fjällen i väst, ner till kusten i öst, där den mynnar ut i Bottenviken. Som den största av Sveriges fyra nationalälvar är den unik, tillika en av de sista outbyggda älvarna i Europa. Det är Torne älv som förser Icehotel med sin is på vintern – och när konsten och delar av hotellet smälter återgår vattnet till sitt ursprung. Naturisen kräver mycket jobb innan den skördas på vårkanten när den vuxit sig tjock. Månader ägnas åt att underhålla ”isåkern” och hålla den ren från snö för att isen ska få bästa möjliga förutsättningar för att växa. Men i Jukkasjärvi tycker man att den arktiska naturisen är mödan värd. ”För oss är den unika historien som finns i varje enskilt isblock en inspiration som aldrig går att hitta i konstgjord is. Dessutom är det en förutsättning för att skapa unik konst år efter år”, säger Yngve Bergqvist Icehotels grundare.

Icehotel 365 dagar om året
I mer än 30 år har Icehotel följt naturens växlingar men tack vara Icehotel 365 erbjuds en isupplevelse året runt – något världsunikt. Icehotel 365 är en permanent konstruktion som drivs av energi från solpaneler, fylld med is och snö från Torne älv. I Icehotel 365 finns förutom nio konstsviter även nio Deluxesviter med privat badrum och relax, ett isgalleri och Icebar by Icehotel Jukkasjärvi – allt skapat av isbyggare och konstnärer från hela världen. Byggnaden är ritad av arkitekten Hans Eek, och hotellets ikoniska välvda arkitektur i kombination med innovativa byggmetoder får exteriören att harmonisera med omgivningen. Inomhustemperaturen är minus fem grader Celsius och kylsystemet som ser till att hotellet hålls kallt under sommaren drivs av energi från solpaneler. 200 kilometer norr om polcirkeln skiner solen konstant 50 dagar i följd under sommarmånaderna. Den arktiska naturen och miljön är en stor inspirationskälla och en förutsättning för att skapa Icehotel år efter år. Solen som tidigare smälte konsten är nu den som ger förutsättningarna för åretrunt-upplevelsen och ger gästerna möjlighet att kombinera en natt i minusgrader med en älvbåtstur under midnattssolen – på naturens villkor.