Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Vandra med barn

Ge utlopp för nyfikenheten och upptäckarglädjen hos de små liven i vår fantastiska natur. Packa ryggsäcken, ta med ditt barnasinne och ge er ut på spännande upptäcktsfärder genom skog och fjäll.

Jonas Hansen

Barn klarar ofta mer än vi tror, och ibland har de nästan oändligt med energi. Med rätt förberedelser kan ni få en alldeles underbar upplevelse tillsammans. Här kommer våra bästa tips när du ska fjällvandra med barn.

Ålder

Om du vandrar med ett barn som är under ett år så är det lämpligt med bärsele på magen. För barn över ett år, upp till ca 15-20 kilo, rekommenderas bärstol på ryggen. Då kan det bli lite bökigare med ryggsäck så det kan behövas en partner som kan bära mer av utrustningen. Tänk på att hålla koll på barnets temperatur, då det blir mycket stillasittande. När barnen är äldre än fem år brukar de klara att vandra själva, räkna på ca en till femton kilometer beroende på ålder och humör.

Jonas Hansen

Förberedelse är A & O

Innan ni beger er ut på tur så ha en klar bild över vart ni ska gå, hur långt ni ska gå, vad ni kommer att se längs vägen och berätta för barnen vad de kan förvänta sig från utflykten. Rätt utrustning är viktigt för att vandringen ska bli behaglig. Här uppe i norr skiftar vädret snabbt så tänk på att klä barnen i lager. De bör också ha sköna skor som inte skaver och en egen liten ryggsäck med lätt packning. Regnskydd, myggmedel, första hjälpen kit och vattenflaska bör ni alltid packa med er.

Magdalena Lindholm

Tid att utforska

När du vandrar med barn rekommenderar vi ett långsammare tempo samt många pauser. Se på vandringen från barnens ögon. Ta er tid att upptäcka naturen istället för att bara avverka kilometrar. Att vara i naturen ger också tid till roligt lärande. Kanske kan ni tillsammans utveckla era vildmarkskunskaper och lära er mer om områdets flora och fauna. Håll barnens motivation uppe genom att hitta små delmål som barnen kan se fram emot, kanske en fin utsiktspunkt eller en sjö att bada i. Gör vandringen rolig genom lekar längs vägen, Följa John och Kurragömma är två klassiker som alltid brukar fungera.

Magdalena Lindholm

Snacks!

För att hålla barnens humör på topp är det viktigt att fylla på med energi. Snacks i form av kex, nötter, choklad eller vadsomhelst som barnen tycker om är en viktig pusselbit för att vandringen ska vara njutbar. Stanna ofta och ta en snackspaus, prova naturens egna delikatesser. Hitta gärna en fin plats att stanna på, kanske vid en jokk där barnen själva kan fylla sin kåsa med vatten och hålla vätskebalansen i schack. Glöm inte att packa en plastpåse så ni kan ta med ert skräp.

Spännande dagsturer

Om du planerar en längre tur med barn så är det en fördel att ha ett basläger, tält eller stuga, att utgå från. Om du aldrig tidigare har vandrat med barn kan vi föreslå följande enklare dagsturer:

Trollsjön (Rissajávri)
Bara namnet låter ju spännande! En dalgång av stora klippblock och ett klart mål i sikte, nämligen Sveriges klaraste sjö. Vandringen är ca 6 km enkel väg.

Midnattssolstigen
En enklare vandring mitt i Kiruna för att uppleva midnattssolen. Genom skog och upp till en fantastisk utsiktspunkt. Ca 4,5 km.

Visttasvággi
Börja med en rolig båttur genom deltalandskapet, ca 7 km upp genom tystnadens dalgång. En härlig vandring tillbaka väntar!

Du kanske också är intresserad av