Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Treriksröset

Ett röse byggdes 1897 av ryssar och norrmän för att markera de tre rikenas gräns – Norge, Sverige och Ryssland (nuvarande Finland). Treriksröset är en av Sveriges ytterpunkter och även den nordligaste trelandspunkten i världen. Den nuvarande cementformen uppfördes 1926.

Anders Gustafsson

Röset som delar Sverige, Norge och Finland.

Vandringsleden till Treriksröset börjar i Kilpisjärvi, som ligger i Finland ca 30 mil öster om Kiruna. Lättast är att åka med egen bil. Du kan även ta bussen från Kiruna till Karesuando, en resa som tar ca 3 timmar (18 mil). Du övernattar i Karesuando och promenerar sedan över till finska Karesuvanto ca 1 km, här fortsätter du med buss vidare till Kilpisjärvi, en resa som tar ca 1,5 timmar (11mil). Vid ett eventuellt uppehåll i Karesuando får du inte missa att göra ett besök i Laestadii pörte, uppkallat efter Laestadianismens grundare, Lars Levi Laestadius. Den vackra timrade kyrkan bör du också se. Med eller utan guide kan du också ta en kortare tur upp på berget Kaarevaara och njuta av den magnifika utsikten och midnattssolen.

Väl framme i Kilpisjärvi kan du välja vandringsleden på 11 km, som går genom Finlands äldsta naturskyddsområde Malla från 1916. Du får endast följa stigen som är markerad med svart-orange stolpar. Stigen börjar i byns norra ände och det är bitvis stenig terräng. Alternativt åka med turistbåten M/S Malla till Koltaluokta som är ett gammalt sameviste. Båtresan tar ca 30 minuter och sedan kvarstår endast 3 km vandring längs en bred, sandig stig. Båten stannar vid stranden och väntar ca 2 timmar. Du kan också välja att kombinera med både båt och vandring. Förslaget är då att ta båten dit och vandra tillbaka. Båten går mellan midsommar och slutet på september.

På vintern kan du ta dig till Treriksröset med skotern eller skidor.

Båt med M/S Malla 2023

Dagliga avgångar till Treriksröset:
Finsk tid: 10.00 & 15.00. Biljettförsäljning från skeppsdocka 30 min före avgång. *Finsk tid= 1 h före svensk tid

Minsta antal passagerare 5 personer. Båten har inga fasta avgångstider från Koltaluokta. Om det inte är tillräckligt med passagerare som ska åka med båten från Kilpisjärvi, då går inte båten. Plats kan inte bokas i förväg. Betalning med kort eller kontant (€, SEK, NOK).
Obs! Betalterminalen fungerar inte alltid, så man borde ha kontanter med också.

Tur & Retur vuxen €55. Barn under 16 år €10.
Enkel resa vuxen €40. Barn under 16 år €10.

Hundar reser gratis, men du bör ha koll på importreglerna:
Införsel hundar Finland   |   Medicinering hundar Finland

Transporter

Busstider i Norrbotten: +46 (0)771-100 110, www.ltnbd.se
Busstider i Finland: +358 (0)16-342 21 60, www.eskelisen-lapinlinjat.com, www.matkahuolto.fi

Mer information om Treriksröset hittar du även på denna sida.

Med reservation för eventuella förändringar.

Du kanske också är intresserad av