Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Bestig Kebnekaise på sommaren

Att besöka Sveriges tak är något som många vill kunna sätta en bock på i sin bucketlist.

Många drömmer om äventyr och utmaningar och att bestiga Sveriges högsta berg Kebnekaise är just det. Trots att bestigningen är relativt enkel är det en utmaning som kräver såväl förberedelser som kunskap.

Även om du besöker Kebnekaise under sommaren så kan du få uppleva alla årstider under din vandring; från värmande sol, genom regn och dimma till full snöstorm i rejäla minusgrader. Var därför ödmjuk inför vädrets makter i vår arktiska destination och underskatta inte den svenska fjällkedjan.

Planera in tillräckligt många dagar

Under sommaren är juli och augusti den bästa tiden för att bestiga Kebnekaise. För extra trygghet så är det klokt att göra din bestigning under perioden då STF Kebnekaise Fjällstation har öppet för säsongen. När du planerar för din resa bör du lägga in ett par extra dagar på fjällstationen, utifall en topptur inte är möjligt just den dagen du planerat för.

Räkna på minimum:
1 dag för Kiruna – Kebnekaise Fjällstation
1+1 dag för topptur (1 dag reserv)
1 dag för Kebnekaise Fjällstation – Kiruna

Rekommenderat är dock att planera för minst 5 dagar. Då har du marginal ifall något inte går som planerat och du kanske även hinner se och uppleva annat som Kiruna har att erbjuda.

Kebnekaise höst Jessica Nildén

Ta dig från Kiruna till Kebnekaise Fjällstation

Första steget är att ta sig från Kiruna till Nikkaluokta, där vägen slutar och vandringen till Kebnekaise Fjällstation börjar. Du åker enklast med Nikkaluoktaexpressen eller bil. Från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation väntar nu 19 km med härlig fjällvandring eller skidåkning. De första 5,6 km fram till glaciärsjön Láddjujávri består av lätt vandring genom björkskog. Vid sjön finns Enoks som erbjuder bekvämt boende i fjällstugor och god mat i den vackra restaurangen. Prova renburgaren i klassisk Lap Dånalds stil omgiven av vidsträckt natur i fjällmiljö. Vill du kan du välja att ta båten över sjön för att korta vandringen med ca 6 km. Avgångstider dagligen från ca slutet av juni till mitten av september.

Leden fortsätter sedan längs med dalgången och Láddjujávri innan den så småningom viker av och börjar slingra sig uppför fjällsluttningen mot stationen. De sista kilometrarna fram till stationen öppnar landskapet upp sig och terrängen blir något brantare. Vandringen tar vanligtvis mellan 5-6 timmar, men kan ta längre eller gå fortare beroende på dina förutsättningar.

För dig som letar efter ett alternativ till vandringen kan du välja att ta helikopter upp till stationen. Kallax flygs linjetrafik går dagligen.

Båt över Láddjujávri

Fjällstation eller tält?

Du kan välja mellan att tälta eller bo på STF Kebnekaise Fjällstation, alldeles vid foten av Kebnekaise. Om du ska bo på fjällstationen bör du förboka ditt boende i god tid. För dig som tältar så ska detta ske med minst 150 meters avstånd till fjällstationen. Mot en avgift får du tillgång till servicebyggnaden där du kan laga mat, basta, använda toalett, dusch och torkrum. Du kan välja att tälta en bit bort från fjällstationen för att kapa lite på vandringen.

Ett tips är att lämna tältet uppslaget och bara ta med det essentiella på toppturen i en dagsryggsäck. Då slipper du onödig packvikt och du har en färdig sovplats som väntar när du kommer tillbaka. Tänk dock på att ta med värdesaker och att du lämnar din utrustning på egen risk.

På fjällstationen bör du prata med guiderna och få dagsrapporter kring vädret, lederna och snötoppen. De kan också ge tips och rekommendationer kring bland annat utrustning.

I butiken kan du köpa både mat och friluftsutrustning och uthyrningen har ett gediget sortiment.

Guidad tur

För dig som vill ha en guide

Vandra till Sydtoppen via västra leden

Västra leden är den längsta och mest krävande leden till Kebnekaises sydtopp med fjällstationen som utgångspunkt. Via den här leden är det ca 18 kilometer vandring tur och retur i mycket stenig, ojämn och brant terräng. Den totala stigningen är ca 1800 höjdmeter. En bestigare av sydtoppen via Västra leden får räkna med en vandringstid på ca 10-16 timmar fram och tillbaka. Tiden det tar varierar beroende på väder, hur många pauser du gör och dina grundförutsättningar. Börja gärna vandringen tidigt på morgonkvisten för att ha gott om tid på dig och undvika de största folkmassorna.

Västra leden kallas även för Björlings led; andrebestigaren och förste svensk på sydtoppen J A Björling följde nämligen denna led. Leden är i början markerad med rödmålade stenar och stenrösen, och senare med aluminiumpinnar med runda, röda reflexer. Dåligt väder kan göra ledmarkeringarna svårupptäckta och det är därför viktigt att du kan navigera med hjälp av karta och kompass.

Leden har till en början samma sträckning som Östra leden, men strax innan Jökelbacken delar sig den gemensamma leden i Västra respektive Östra leden, det finns en vägvisare här. Västra leden går upp mot Kitteldalen på nordöstra sidan om Kittelbäcken. Vid bron är det sista chansen att fylla på med vatten!

Efter bron börjar börjar stentrappan som byggdes av sherpas från Nepal. Du tar dig upp i passet mellan Tuolpagorni och Vierranvárri och därefter upp till Vierranvárris topp. Här är en bra plats för att fundera på om du vill fortsätta eller vända om. Hur ser vädret ut? Hur känns kroppen? Fundera på om du orkar ta dig vidare och glöm inte att du ska orka tillbaka också. Det är ingen skam i att vända om. Berget står kvar för nya försök.

Om du väljer att fortsätta så vidtar nu en mycket dyster vandring, där du måste ta dig ner i Kaffedalen vilket innebär 200 förlorade höjdmetrar. Om vädret är dåligt och sikten liten måste du vara mycket noga med orienteringen på tillbakavägen. I Kaffedalen går nämligen Durlings led från Singistugorna ihop med Västra leden. Från Kaffedalen går du upp till toppstugan och därifrån vidare till sydtoppen.

På återvägen till fjällstationen bör man vara extra försiktig i blockmarken, när kropp och knopp är trött är det extra lätt att snubbla och skada sig.

Kebnekaise Sydtopp Elin Håkansson

Förberedelser och tips

  • Om du är oerfaren vandrare så kan det vara en idé att göra turen med en guide.
  • Barn rekommenderas vara minst 10-12 år gamla.
  • Gå inte ensam. Dela äventyret med en närstående, eller om du är ensamresande så leta gärna upp en grupp/kompis du kan haka på.
  • Träna på vandring hemma i ditt närområde, gärna med den tänkta packningen. Gå i skogsterräng och i backar. Låt kroppen vänja sig och du blir mer förberedd på vad som väntar.
  • Du kan inte räkna med att ha täckning på mobiltelefonen. Vissa operatörer fungerar bättre än andra så kanske ta en funderare på om du bör byta operatör.

Din guide till en säkrare bestigning

Att bestiga Kebnekaise, en topp på 2096 m.ö.h är en utmaning att ta sig an, både för erfarna och oerfarna vandrare. En stor del av olyckorna och utryckningarna i fjällen sker på grund av okunskap och bristande förberedelser. Med denna film tar Kiruna Fjällräddarförening upp nyttiga tips om utrustning, fjällsäkerhet och hoppas kunna inspirera dig som funderar på att bestiga Sveriges högsta berg, Kebnekaise.

Utrustning

Klä dig enligt lager-på-lager principen. Räkna med att vädret kan slå om ruggigt fort. Du kommer vandra i blockterräng så du bör använda väl ingådda kängor med ankelstöd. Ta med två par handskar; ett par lätta handskar som torkar fort och ett par fodrade handskar ifall kylan slår till. Skaljacka, fleece, underställ och en träningströja är en bra utgångspunkt. Glöm inte karta och kompass.

Ska du upp på snötoppen så kan stegjärn behövas, vilket finns att hyra i shopen på fjällstationen. Du bör dock ta med egna för att vara garanterad ett par. Tejp och skavsårsplåster kan rädda vandringsturen. En vindsäck kan vara bra att ha som skydd ifall något händer som kräver ett stopp. Vandringsstavar underlättar balansen då terrängen är väldigt stenig. Ta med påse för skräpet och toapappret – lämna inga spår efter dig.

Ha ordentligt med vatten med, minst 1,5 liter, då det inte finns några vattenkällor när du kommer upp bland bergen. Ta med mycket snabba kolhydrater, exempelvis kex, choklad, druvsocker, godis, sesamkex, energibars, nötter.

Håll dig säker i fjällen: Fjällsäkerhetsrådet

All inclusive vandring

Låt toppturen bli en del av ditt äventyr!