Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Hållbara Kiruna

Kiruna ligger mitt i ett område omgiven av stor naturlig skönhet. Vi föredrar att inte kalla det ”Vildmark”, eftersom det här har varit både arbetsplats och hem för de inhemska samerna i tusentals år. Det är snarare ett stort område med orörd natur, där samisk renskötsel och fritidsaktiviteter finns sida vid sida.

Ditt naturvänliga äventyr

Kiruna kommun är landets nordligaste och största kommun till ytan. Destinationen är känd för sitt bevarade natur- och kulturlandskap, majestätiska berg, glaciärer, flera oreglerade nationalälvar och över 6000 sjöar. Här finns Sveriges högsta berg Kebnekaise, två nationalparker och skyddad urskog med unika miljöer med spännande fauna. Det är 26 % av kommunens yta och nästan 11 % av all skyddad natur i Sverige som finns här.

Tack vare allemansrätten har alla rätt att vistas i naturen, även i känsliga delar som är skyddade av nationalparker, naturreservat eller Natura 2000 områden. Allemansrätten bygger på långsiktig respekt för natur och vildmark. För att skydda natur, landskap och kulturer arbetar Kiruna Lappland långsiktigt, det som kan upplevas idag ska bevaras för framtida generationer och bidra till planetens välbefinnande. Det är prioriterat att arbeta så både för lokalbefolkningen och besökarnas skull.

Certifiering av en hållbar destination

Sustainable Arctic Destination

Med syfte att ge företag i besöksnäringen de verktyg som behövs för att växa och utvecklas i en hållbar riktning har Kiruna Lappland utvecklat certifieringssystemet Sustainable Arctic Destination. Vår långsiktiga ambition är att majoriteten av företag inom den lokala besöksnäringen skall vara certifierade och att Kiruna ska utvecklas till en ledande destination inom grön och hållbar turism.

Läs mer

Boka hållbara upplevelser

Den lilla lövsymbolen visar vägen till en hållbar upplevelse

Se alla hållbara aktiviteter

Sustainable Arctic Destination

Inspireras av våra hållbarhetscertifierade företag

ICEHOTEL

The circle of ice

Nutti Sámi Siida

Márkanbáiki - The vibrant meeting place in Jukkasjärvi

Camp Ripan

Aurora Spa - relaxation the Kiruna way

Ofelaš Islandshästar

Animals, Humans & Nature

Husky Home

Ylva and the Husky Mind

Res hållbart

Hållbarhetsmärkningar

Här har vi listat några av de hållbarhetsmärkningar du kanske stöter på under din vistelse i Kiruna.

SÁPMI EXPERIENCE

Sápmi Experience är ett kvalitetsmärke inom samisk besöksnäring där kvalitet, hållbarhet, säkerhet och trovärdighet är ledorden.

SVANEN

Nordens officiella miljömärke som ställer tuffa miljö- och klimatkrav för olika produktkategorier, och därmed bidrar till en mer hållbar utveckling.

Svanen

SUSTAINABLE ARCTIC DESTINATION

Märket försäkrar gästerna att produkten eller tjänsten de köper har producerats med miljömässigt, ekonomiskt och socialt ansvarsfull praxis.

Läs mer

SLOW FOOD SÀPMI

En branschorganisation som under Slow Foods ledord God, Ren och Rättvis mat arbetar med att utveckla och tillvarata samisk mat samt samernas rätt till matsuveränitet.

Slow Food Sápmi

NATURENS BÄSTA

Naturens Bästa är ett kvalitetsmärke för ansvarsfull upplevelseturism i naturen i Sverige. Det som internationellt ofta kallas för ekoturism.

Naturens Bästa

AIRPORT CARBON ACCREDITATION (ACA)

Airport Carbon Accreditation är ett program för att mäta och gradera hur flygplatser arbetar med att minska klimatpåverkan.

ACA

THE GREEN KEY

The Green Key är den största globala ekocertifieringen för logi. En logi- eller konferensanläggning miljömärkt med Green Key arbetar aktivt för att minimera sin miljöpåverkan.

The Green Key

EU ECOLABEL

EU Ecolabel är EUs miljömärkningssystem som hjälper europeiska konsumenter att välja miljöanpassade produkter och tjänster.

EU Ecolabel

KRAV

KRAV är en nationell miljömärkning för mat som visar på ekologiskt producerade varor, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel.

Krav

Du kanske också är intresserad av