Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

En älv till låns

När kylan anländer till det arktiska landskapet saktar älven in och naturen byter skepnad. Någon tid för vila finns dock inte — den här tiden på året samlas konstnärer från hela världen i Jukkasjärvi för att skapa vinterns ICEHOTEL.

Art Suite 2016. Elephant in the Room by AnnaSofia Mååg, foto: Asaf Kliger

Under cirka sex veckor pågår en febril verksamhet i den lilla byn vid Torne älv. Att bygga ett hotell av is och snö är ett stort, kallt och ofta krävande arbete, samtidigt är det en kärleksfull process som präglas av lekfullhet och magiska ögonblick — som när en skicklig ljussättning förstärker uttrycket i en redan fulländad skapelse av transparent is.

Vetskapen om att is är ett förgängligt material ökar modet att testa nya idéer och låta kreativiteten flöda. Allt finns bevarat i väggarna under några månader, sedan smälter isen och vattnet återvänder till älven som en del av det naturliga kretsloppet. Jukkasjärvi har en lång historia som mötesplats för folk från när och fjärran. Namnet härstammar från ett samiskt ord som motsvarar ”mötesplats vid vattnet” och på ICEHOTEL står mötet i centrum. Mötet mellan Jukkasjärvibor och besökare, mellan natur och människa och mellan is och kreativitet — ett möte som leder till att isen åtminstone för en kort tid byter skepnad och förvandlas till konst.

Den lokala isskulptören berättar

AnnaSofia Mååg, Kiruna, är en av ICEHOTEL:s återkommande snö- och isskulptörer. Keramikern och konstnären från Dalarna sökte första gången 2006 med ett förslag på en konstsvit. Efter det var hon fast.

– Det speciella med att skapa i is är att materialet är transparent, det ger helt nya möjligheter och utmaningar jämfört med lera. En annan skillnad är att man arbetar sig in i isblocket och tar bort det som inte är skulptur. En keramiker arbetar tvärtom och bygger upp en form, lägger till material. Och även om skulpturerna vi skapar på ishotellet håller upp till ett halvår i kylan är de trots allt bara tillfälliga. Inom ett år existerar de inte längre. Det är både befriande och spännande att se skulpturerna smälta. Men jag har upptäckt att jag planerar och lägger ner lika mycket arbete på en snö- eller isskulptur som en skulptur i ett mer beständigt material. Varje form är blodigt allvar under en slags passion och förälskelse, säger hon.

Arbetet som isskulptör har gett AnnaSofia vänner och kollegor över hela världen. Ett av de mer spektakulära uppdragen var bygget av ett isberg till Karl Lagerfeldt för en kvarts modevisning under modeveckan i Paris 2010. ICEHOTEL hade fått uppdraget av Chanel och anlitat 40 isskulptörer för arbetet, däribland AnnaSofia. AnnaSofia och kollegan Dave Ruane förskulpterade toppen på isberget, ett arbete som startade i -40 grader på personalparkeringen i Jukkasjärvi. En månad senare fraktades isberget med 11 långtradare i delar ner till Paris. AnnaSofia och övriga konstnärskollegor arbetade sedan i nio dygn med isberget i Grand Palais, mitt i Paris!

– ICEHOTEL är definitivt värt ett besök. Varje år byggs ett hotell i ett unikt samarbete människor emellan. Det är allvar, förödande tufft, det är magiskt och kärleksfullt. Allt finns bevarat i väggarna under några få månader, ett mänskligt avtryck som sakta smälter undan. Det är livet i en liten ask. säger AnnaSofia.

Låt kreativiteten flöda

Skulptera i is

Att göra din egen isskulptur är naturligtvis ett måste när du besöker ICEHOTEL, så kom igen – anmäl dig till en tvåtimmarskurs och släpp lös kreativiteten. Precis som till hotellet används is från Torne älv. Den är mjuk och enkel att jobba i, även för nybörjaren.

Icehotel isskulptering
Martin Smedsén

Du kanske också är intresserad av