Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka

Ráidu – Möte med renar

Marknadsvägen 84, Jukkasjärvi
Foto: Johan Adermalm

Ráidu – Möte med renar

Boka

Kom och upplev den traditionella samiska livsstilen samtidigt som du får prova på konsten att köra rensläde tillsammans med våra hängivna guider i Jukkasjärvi. Hjälp oss att träna, mata och köra renarna medan ni lär er om deras avgörande betydelse för det samiska levnadsättet.

Vi åker med skoterkälke ca 3 km genom hänglavs- och snöklädda skogsområden innan vi anländer till Sautosjohka rengärden, ett vinterviste utanför Jukkasjärvi som vi använder för renskötsel. Här stödutfodrar vi, som många andra renskötare gör, en del av vår renhjord under vintern för att hjälpa dem att klara svåra betesförhållanden pga. klimatförändringarna. Det finns både vuxna och yngre renar som ni välkomnas av när ni gemensamt matar dem. Nyfiket och nosande kommer renarna fram och äter ur din hand. Du kommer se och känna varför renen är länken mellan naturen och vårt folk.

Renskötaren kommer även visa konsten att kasta lasso. När några härkar är fastkastade kommer du hjälpa till att leda renarna till renkörningsbanan där de selas på. Vi tämjer och tränar fortfarande några av våra renar för att kunna bevara det kulturella arvet av att köra ren, och du är en del av detta! Nu är det dags att köra din egen ren med släde runt en kort bana. Du kan tävla med andra förare eller, om du föredrar, bara njuta av en fridfull renfärd.

Efter renkörningsdelen välkomnas du in i den traditionella lávvun (tältkåtan) där du sitter på renhudar runt en sprakande och värmande brasa och lär dig mer om samernas kultur, historia och vårt moderna levnadssätt. Du bjuds på den samiska nationalrätten suovas, rökt renkött, som steks över den öppna elden och serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt. Måltiden äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe. Färden tillbaka går längs den frusna Torneälven.