Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Nikkaluokta

Nikkaluokta ligger där de tre dalgångarna Vistasvagge, Ladtjovagge och Kalixälvens källsjöars dalgång möts vid Sveriges mäktigaste högfjällsområde. Byn ligger där allmän väg tar slut och fjällstigarna tar vid.

Nikkaluokta ligger där de tre dalgångarna Vistasvagge, Ladtjovagge och Kalixälvens källsjöars dalgång möts vid Sveriges mäktigaste högfjällsområde. Byn ligger där allmän väg tar slut och fjällstigarna tar vid. Sjön Paittasjärvi breder ut sig öster om byn och i väster reser sig Kebnekaisemassivet. Byn ligger i gränslandet mellan två samebyar, Laevas och Girjas, som bedriver renskötsel i området.

I området har det funnits samiska bosättningar sedan flera tusen år tillbaka. I Nikkaluokta kom de första fasta bosättningarna, torvkåtorna i början av 1900-talet. Det var renskötande familjer – njargajohttit – som under svåra vintrar förlorade sina renhjordar och sökte annan försörjning. Nikkaluokta låg på flyttleden och var en bra boplats. Där fanns möjlighet till fiske, jakt och, som det visade sig senare, arbete med transport och service.

Boende och Restaurang

Sov gott i fjällmiljö och njut av lokalproducerad mat

Se och göra

Skidturer i Nikkaluokta är en vårvinterdags dröm. Upplev tystnaden i Vistasdalen, utsikten från kalfjället eller ta dig genom björkskogen i Ladtjodalen. Härifrån kan du även göra en härlig dagsutflykt i skoterkälke till Kebnekaise Fjällstation.

Under sommar- och höstsäsongen finner du kanonfint fiske i området, och det finns flertalet fina fjällvandringar som passar alla. Hyr en kanot och ge dig ut med en vän, eller följ med en erfaren guide på en härlig båttur i Vistasvagge. Sommartid kan du även följa med på en härlig fjälltur med islandshäst. Kallax Flyg finns vid sin helikopterbas och kör linjetrafik till Kebnekaise Fjällstation.

Guidade aktiviteter

Följ med på en fjälltur tillsammans med lokal guide

Från Nikkaluokta till Kebnekaise Fjällstation

Från Nikkaluokta till Kebnekaise fjällstation väntar nu 19 km med härlig fjällvandring eller skidåkning. De första 5,6 km fram till glaciärsjön Láddjujávri består av lätt vandring genom björkskog. Vid sjön finns Enoks som erbjuder bekvämt boende i fjällstugor och god mat i den vackra restaurangen. Prova renburgaren i klassisk Lap Dånalds stil omgiven av vidsträckt natur i fjällmiljö. Vill du kan du välja att härifrån ta båt över Láddjujávri för att korta vandringstiden under sommaren. Avgångstider dagligen från ca slutet av juni till mitten av september. Båtturerna är anpassade till ordinarie busstider Nikkaluokta – Kiruna.

Leden fortsätter sedan längs med dalgången och Láddjujávri innan den så småningom viker av och börjar slingra sig uppför fjällsluttningen mot stationen. De sista kilometrarna fram till stationen öppnar landskapet upp sig och terrängen blir något brantare. Vandringen tar vanligtvis mellan 5-6 timmar.

För dig som letar efter ett alternativ till vandringen eller skidåkningen, kan du välja att ta helikopter upp till stationen sommartid eller skotertransport under vårvintern.

Dagsutflykt till Kebnekaise Fjällstation

Skotertransport

Nedbäddad under filten i träkälken glider du bakom skotern som tar dig genom Ladtjodalen i magnifik fjällmiljö till foten av Sveriges högsta berg Kebnekaise.

Läs mer
Jessica Nildén
Skotertransport till Kebnekaise Fjällstation
Båttur och vandring

VISTTASVÁGGI

Om du söker tystnad, vacker natur och bara vill ha en stund för dig själv bortom de klassiska turiststråken så ska du bege dig till Visttasvággi (Vistasdalen) för en båttur längs älven som avslutas med en lugn vandring.

Läs mer
Riet Kemp

Från Kiruna till Nikkaluokta

Hitta hit

Mellan Kiruna och Nikkaluokta är det drygt 7 mil. Nikkaluoktaexpressen går varje vår, sommar och höst. Bussresan tar ca 1,5 timme. När bussen inte trafikerar så är det taxi som gäller.

Du kanske också är intresserad av