Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Natursköna badplatser

Under de varma dagarna kan det vara skönt att lapa sol och svalka av sig med ett dopp. I Kiruna finns många fina naturnära badplatser och här tipsar vi om några av de!

Kurravaara

10km från Kiruna och ca 15 minuter med bil ligger Kurravaara by. När du kommer in i byn kör du rakt fram i den tredelade korsningen, i riktning mot vattnet. På höger sida finns en liten parkeringsplats. Gå till baksidan av Hembygdsgården förbi grillplatsen och ner till den lilla strandkanten. Hitta hit.

Jukkasjärvi

Aha-viken
Vår alldeles egna arktiska playa där du badar direkt i Torneälven. Liten och ombonad sandstrand som är perfekt för barnfamiljen. Vattnet är långgrunt och därmed blir det också lite varmare i de grundare delarna. Hitta hit.

Sautosbäcken
Det här kan vara en av de varmaste platserna att bada på. Den lilla bäcken är grund och passar även de minsta barnen. Det finns en grillplats för den som vill knåpa ihop en eld och laga lite mat. Tänk på att det är väldigt begränsat med parkering! Hitta hit.

Magdalena Lindholm

Poikkijärvi

Myllyjärvi
Den här badplatsen är lite av en gömd pärla. Från Kiruna kör du längs E-10 söderut. Sväng vänster i korsningen mot Jukkasjärvi. Direkt efter tar du höger i korsningen mot Poikkijärvi. Efter ett par kilometer svänger du vänster in på Myllyjärvivägen och fortsätter tills du ser den pyttelilla stranden på vänster sida. Hitta hit.

Syväjärvi
Från Kiruna kör du längs E-10 söderut. Sväng vänster i korsningen mot Jukkasjärvi. Direkt efter tar du höger i korsningen mot Poikkijärvi. Efter ett par kilometer svänger du vänster in på Mary Frantz väg. Du ser snabbt en stenstrand i anslutning till sjön. Parkera bilen och kliv i vattnet. Hitta hit.

Likviken
Det morbida namnet till trots så är detta en ypperlig plats att bada på i Torneälven och en favorit hos många lokalbor. En härlig sandstrand att lapa sol på mellan kyliga doppen i älven. Från Kiruna kör du längs E-10 söderut. Sväng vänster i korsningen mot Jukkasjärvi. Direkt efter tar du höger i korsningen mot Poikkijärvi och kör mot Kyrkogården. Du tar dig till stranden genom att promenera förbi kyrkogården. Hitta hit.

Till fjälls:

Tornehamn

Från Kiruna kör du längs E-10 i riktning mot Narvik. Efter ca 106 km, efter Björkliden, svänger du in till Tornehamns rastplats på höger sida av vägen. Härifrån kan du promenera till den lilla udden. Det är en liten stenstrand och du badar direkt i Skandinaviens största fjällsjö – Torneträsk. Räkna med kallt vatten. Hitta hit.

Björkliden

Badsjön
113 km från Kiruna i nordlig riktning ligger Björkliden. Parkera vid hotellet och promenera sedan en kort bit, ca 1km, för att komma till den lilla badsjön. Den är liten och grund, vilket gör att den också blir snäppet varmare på sommaren än andra badplatser. Perfekt för barnfamiljen som vill ta ett svalkande dopp. Hitta hit.

Rákkasjohka/Silverfallet
Följ stigen bakom hotellet i Björkliden tills du kommer fram till jokken som du fortsätter följa nedströms. Korsa den andra bron till den södra sidan och gå direkt uppströms mot vattenfallet. Här bildas en liten pool att doppa sig i. På sensommaren kan du längre ner längs jokken hitta en liten stenig ö där du kan sola och plaska av dig. Rákkasjohka mynnar ut i Torneträsk. Vid stranden till Silverfallet finns en stenstrand med de alldeles perfekta stenarna för att kasta macka. För den som inte vill promenera från hotellet så finns det en parkeringsficka längs med E-10 innan infarten till Björkliden. Vattendjupet förändras under säsongen och det kan vara höga vågor på blåsiga dagar. Då bör bad undvikas. Hitta hit.

Där doppet är målet!

Kratersjön – 2,5km
Med start vid hotellet i Björkliden väntar ca 2,5km lätt vandring till Kratersjön. Vackra vyer längs vägen och när du kommer fram till sjön finns vindskydd och fina stenhällar där du kan äta din matsäck och glassa i solen.

Katterjaure – 3km
Du börjar i Katterjåkk eller Riksgränsen. Från Katterjåkk är det drygt 3km att vandra genom det fantastiska fjällandskapet. Du följer jokken tills du når sjön. Här finns många fina platser att slå upp tält, njuta av matsäck och såklart simma i sjön.

Rissajávri – 6km
En vandring genom stendalen Kärkevagge som formats av inlandsisen. Du börjar vandringen vid Låkta station. Här doppar du dig i Sveriges klaraste sjö och äter din matsäck på någon av de enorma stenblocken.

Laddjujávri – 5,6km
En enkel vandring genom fjällbjörkskog. Perfekt för den strosande som vill svalka av sig i glaciärsjön och njuta av den klassiska renburgaren. Allt medan du beundrar vyn över Kebnekaisemassivet. Du startar i Nikkaluokta.

OBS!

Dessa badplatser som beskrivs här är av det kyligare slaget. All badning sker på egen risk och efter eget omdöme. Håll barnen under uppsikt och undvik älvar/Torneträsk under blåsiga dagar. Tänk på att vädret kan slå om snabbt.

Du kanske också är intresserad av