Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Rakkasjohka - Silverfallet

Inbäddad i en mäktig kanjon ligger vattenfallet som vid Rakkasjohkas utlopp mynnar ut i Skandinaviens största fjällsjö Torneträsk.

Silverfallet ligger en kort promenad på 1,5km från Björkliden. Följ stigen till höger om hotellet förbi slalombacken in i skogen och fortsätt sedan längs jokken nedströms. När du kommer fram till lifthusen går du en kort sträcka på asfaltsvägen och vid T-korsningen kommer du att se en träbro. Korsa inte bron, utan gå nedåt på stigen längs jokkens kant. Om du kommer med bil så parkerar du i den stora parkeringsfickan till höger om vägskylten Rakkasjohka strax innan infarten till Björkliden.

När du beger dig mot vattnet möts du av en liten charmig träskylt som det står Silverfallet på. Här leder en stenig stig genom fjällbjörkskogen ca 200 meter ned till stranden. Stressa inte ner till stranden direkt utan stanna gärna i de små avstickarna längs stigen där vattnet rinner ner över klipporna och samlas i små ”pölar”.

Det är som ett litet paradis. Stanna på en sten och meditera, lyssna till det forsande vattnet och fågelkvittret. Fyll kåsan eller vattenflaskan med det fantastiskt goda vattnet från jokken medan du tar in vyerna från den prunkande växtligheten. Iaktta försiktighet då det inte finns några skyddsstängsel här.

En bit ner når du en bro där du kan stå och blicka ut över vattenfallet som forsar med kraft mellan klippkanterna. Du kommer kanske märka också att bron pryds av en del kärlekslås. Visste du att Rakkasjohka betyder kärleksbäcken på samiska? Ta med dig din käresta till Silverfallet och säg orden ”mon ráhkistan du” (jag älskar dig) så får ni tur i kärlek.

När du väl kommit ner till stranden får du den finaste utsikten över Lapporten. De vackra klapperstenarna är perfekta för att kasta macka. Den våghalsiga vill kanske också ta sig ett uppfriskande dopp i det kalla vattnet. Njut av din medtagna picknick och de vackra omgivningarna.

Silverfallet kan besökas året om.

Du kanske också är intresserad av