Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Möte med vilda djur

Trafiksäkerhet och tips

Här i nordligaste delen av landet kan sträckorna vara långa och mycket händer i naturen längs med vägarna. För att hålla vägarna och dess användare, både människor och djur, säkra vill vi ge dig några tips på vad du bör tänka på när du vistas hos oss.

När du besöker Kiruna önskar vi att du bidrar till ett ansvarsfullt agerande med respekt och omtanke för djur, natur och kultur. Grundregeln i allemansrätten är att vi får gå nästan överallt i naturen och på annans mark så länge vi inte stör eller förstör. Men det finns några undantag. Vi får inte gå på växande gröda och vi måste ta hänsyn till hemfridszonen. Hemfridszonen är området närmast runt ett bostads- och fritidshus där den boende har rätt till ett privat område och att få vara ostörd. Inom hemfridszonen har fastighetsägaren eller hyresgästen full rådighet över marken, och ingen får vistas där utan lov av denne. Det innebär att ta ansvar för natur och djurliv och visa hänsyn mot markägare, markanvändare och andra besökare.

Motortrafik kan medföra stort slitage på en enskild väg. Därför får vägens ägare bestämma om trafik med motorfordon ska förbjudas på vägen. Men ägaren kan inte förbjuda någon att gå, cykla eller rida på vägen, såvida inte vägen skadas.

Använd de parkeringsfickor som finns utsatta, stanna eller parkera inte längs med vägen i övrigt. Dels är det en säkerhetsrisk för dig och din bil, dels för medtrafikanter men också mot djuren. Finns det inte plats för din bil så väljer du efterföljande parkeringsficka.

Jessica Nildén

TÄNK PÅ!

  1. Att du befinner dig i djurens värld var du än rör dig i naturen, även längs med vägkanten.
  2. Djurens vakna tid är till för att söka mat, låt dem göra det ostört.
  3. Hamnar du i en renhjord, låt den passera. Stanna i bilen, stig inte ut för att fotografera eller sjasa bort djuren.
  4. Det är förbjudet att parkera på en huvudled och på en mötesplats.
  5. Använd reflexväst om du rör dig utanför bilen.
  6. Din hund måste alltid vara kopplad när du vistas i ett renskötselområde.
  7. Gör inga närmanden mot djuren – titta på avstånd.
  8. Vädret och väglaget kan förändras snabbt – ta god tid på dig och anpassa din hastighet.

Du kanske också är intresserad av