Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka
Esrange Visitor Center
Esrange Visitor Center

Esrange Visitor Center

Utan rymden stannar vardagen

Rymden kan kännas som en mörk och avlägsen plats, men faktum är att allas vår vardag nere på jorden är helt beroende av vad som pågår där uppe.

Rymdbasen Esrange utanför Kiruna är en av världens mest mångfacetterade rymdbaser. Härifrån har det svenska rymdbolaget SSC skjutit upp raketer och stratosfäriska ballonger samt kommunicerat med satelliter i snart 60 år. Otaliga är de experiment som nått rymden via Esrange, många av dem helt avgörande för hur vi lever våra liv idag.

Även om historien ter sig intressant, så kanske framtiden är än mer spännande; om bara några år kommer antalet satelliter mångdubblas i vår omloppsbana. En satellit är avgörande för informationsutbytet på jorden. Den ger oss bland annat positionering, kommunikation, väderprognoser och observationer av olika händelser. SSC och Esrange ska bli först i Europa att skjuta upp satelliter.

Varför är rymden så viktig och hur kan utvecklingen komma att se ut? Besök vår obemannade utställning strax utanför Esrange grindar och lär dig mer, ta en kopp kaffe eller varm choklad, och fördjupa dig i en av världens mest aktuella framtidsbranscher.