Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Vinter & Vår

Vidga din resepalett och upplev riktig vinter hos oss. En vinter fylld av pudertjock, kritvit snö, magisk tystnad och stjärnklara nätter.

Foto: Jessica Nildén

Čakčadálvi – förvintern eller höstvintern

Förvintern gör sin entré i november-december. Dagarna blir kortare och naturen blir vit när snön kommer för att stanna. Skidentusiasterna väntar ivrigt på att spår och backar ska öppnas. Under den här tiden på året skyndar renen sig att beta eventuellt kvarvarande gräs eller lav och renhjordarna flyttas till vinterns betesmarker i skogen. Det är också en tid för slakt; mestadels slaktas kalvar under tidig vinter. I Kiruna börjar polarnatten under andra halvan av december. Under en period av tre veckor stiger solen inte över horisonten.

Den arktiska natten

Kaamos

Kaamos betyder mörker på finska och polarnatten i Kiruna är en tid av mörker. Dystert och inte en ljusglimt så långt ögat kan se. Det är kanske vad du har hört någon gång. Men är det verkligen hela sanningen?

Läs mer om polarnatten
Foto: Jessica Nildén
Djur och natur i fokus

Hundspann

Har du alltid drömt om att få glida fram över de vita vidderna som en äkta musher? Höra huskies yla i ivrig väntan på att få dra iväg? Känna kylan bita tag i kinderna medan du omges av ett snöklätt vinterlandskap? I Kiruna 200km norr om polcirkeln finns alla möjligheter att uppleva ett äkta hundspannsäventyr i subarktiskt klimat. Här får du svar på dina frågor och veta mer om att uppleva hundspannsäventyr i Kiruna.

Din guide till hundspann

Dálvi – Vinter

Dálvi, vinter, är den längsta av våra åtta årstider och varar från december till mars. Det kalla greppet tar tag i landskapet och fryser in det, i de mest utsökta formationerna. Ylande snöstormar hemsöker bergsområdena. Här älskar vi alla friluftsaktiviteterna som vintern ger och under klara nätter kan norrsken ofta ses dansa över himlen. Under vintern sköts renarna om dagligen, men också under den här säsongen betar de fritt, mestadels på lavar som finns under snön. Renarna är anpassade till det hårda arktiska klimatet och kan lagra både vatten och energi när temperaturen sjunker.

Boka vinterns aktiviteter

Se alla aktiviteter

Vad händer i vinter?

Kommande evenemang

Din guide till norrskensupplevelser

Aurora Borealis

Läs mer om norrsken

Giđđadálvi – Vårvinter

Vårvintern, giđđadálvi på samiska, inträffar i mars/april och ger ljus och värme efter vintermånaderna. Detta är högsäsong för snöskoter, hundspann och isfiske samt för skidåkning både utförsåkning och längdåkning. Föredrar du hellre en mer avkopplande dag kan du skotta dig en snösoffa, rulla ut din renhud, tända en eld och njuta av en kopp kaffe i det strålande solskenet. Vårvintern innebär hektiska tider för de renskötande samerna. Det är då renen flyttas från sitt vinterbete i skogsmarken upp till fjällen. Där är det lättare att bevaka flocken och dräktiga vajor får lugnet och ron de behöver innan de kalvar.

4 skidorter - 1 destination

Skidåkning i världsklass

Att åka skidor i Lappland innebär vidsträckta ytor, ingen trängsel, högklassiga pister och mängder med offpist, turskidåkning, toppturer, heliskiing eller många mil med längdspår för de träningssugna med kanske Skandinaviens vackraste utsikter.

Hitta din skidbacke
Axel Adolfsson
Offpiståkare i Riksgränsen
Wellness på isen

Pimpelfiske

Isfiske, eller som vi säger här uppe, pimpling, är ett viktigt inslag i vår arktiska vardag och något som lokalborna längtar efter varje år. Det kan tyckas konstigt för den oinvigde, att bara sitta ute på en is i otaliga timmar till synes inte göra mycket alls. Det är precis det som är charmen! Den där speciella kombinationen av den rogivande känslan som blandas med en dos spänning i väntan på nappet.

Läs mer

Giđđa – Vår

Efter vårvintern kommer våren och i Kiruna sker detta vanligtvis i maj. Uppe i fjällen är det fortfarande kalla nätter och förutsättningarna för snöskoter, isfiske, hundspann och skidåkning kan fortfarande vara utmärkta. I slutet av maj slutar solen att gå ner och perioden med midnattssol börjar. Renkalvarna föds och tar sina första snubblande steg, övervakade av sina mammor.

Midnattssolen gör entré

10 tips för maj

Maj är en fantastisk månad att uppleva Kiruna. Det här är den perioden då natt blir dag när midnattssolen lyser upp vår tillvaro. Till fjällen ligger snön fortfarande kvar, temperaturen är behaglig och myggen har inte gjort sin entré ännu. Här kommer tio tips till dig som besöker Kiruna i maj.

Läs mer

Klä dig rätt för ditt arktiska äventyr