English flag

Kiruna stad

Kiruna, en stad i omvandling. Stadens namn härstammar från det nordsamiska ordet Giron som betyder fjällripa.

Old city centre in Kiruna, photo: Jessica Nildén

Kiruna räknar 1900 som sitt födelseår. Staden grundades av LKAB:s första disponent Hjalmar Lundbohm, han var geolog med ett starkt kulturellt intresse och hans vision var att Kiruna skulle bli ett mönstersamhälle. Lundbohm tog hjälp av Sveriges främsta experter inom arkitektur och samhällsplanering. En av dessa experter var stadsplaneraren P O Hallman som gav Kiruna en klimatanpassad stadsplan, den första i landet. Staden byggdes för att stå väl mot vinden och med utsikt samt närhet till gruvberget Kiirunavaara.

Just nu pågår en stadsomvandling vilket innebär att ca en tredjedel av staden och ca 6000 personer påverkas.

Två centrum

Idag pratar vi om ”Gamla centrum” och ”Nya Centrum”. När du idag besöker vårt gamla centrum så kommer du att märka att stora delar är avspärrade då dessa hus skall börja rivas under 2023. Ljusinstallationer och konst i skyltfönster ger lite liv i de Det är en speciell känsla att gå i det gamla centrumet när mörkret faller på, då det är svart i alla lägenhetsfönster och affärslokaler. Kvar i gamla centrum finns turistcentret fram till sommaren 2023 samt boendeanläggningar och ett fåtal restauranger. Camp Ripan har ett café för dig som är sugen på en fika.

Idag finns det inte många affärer kvar utan de flesta har flyttat in i den nya stadskärnan som invigdes den 1 september 2022. Där hittar du även bland annat Scandic hotell, stadshuset, matbutik, restauranger, café m.m. Under det närmsta året så kommer fler att flytta ut till det nya, så snart kvarter och lokaler blir klara.

Idag går det lokalbussar mellan gamla och nya centrum. Du tar den röda eller lila linjen måndag-fredag samt grön linje på lördag-söndag. Bussbiljetterna betalas med kort på bussen.

I världens blickfång

En stad i omvandling

Samhällsomvandlingen i Kiruna är i full gång. Under hösten 2022 invigdes nya Kiruna centrum och arbetet med att tömma den gamla centrumkärnan har påbörjats. Följ med på en guidad tur eller gå en QR-vandring på egen hand för att lära dig mer om Kirunas historia, arkitektur och stadsomvandlingen.

Läs mer

Sevärdheter i Kiruna stad

Missa inte dessa pärlor när du utforskar staden!

Luossavaarabacken

Luossavaarabacken

Kirunas stadsberg och skidbacke under vintern. Från toppen av berget får du fantastisk utsikt över Kiruna stad, gruvan och fjällvärlden.

Läs mer
LKAB:s Visitor Centre Kiruna

LKAB:s Visitor Centre

Följ med på en tur till världens största och mest moderna underjordiska järnmalmsgruva. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur detta kan få en hel stad att flytta.

Läs mer
Kiruna kyrka i vinterskrud

Kiruna Kyrka

En gång framröstad som Sveriges vackraste byggnad uppförd innan 1950. Kiruna kyrka invigdes 1912 och byggdes i form av en samisk kåta.

Läs mer
Hjalmar Lundbohmsgården interiör

Hjalmar Lundbohmsgården

Den andra byggnaden i Kiruna och LKAB:s förste disponents bostadshus. Här finns idag ett café, butik och ett museum med fri entré. Öppet måndag-lördag 10.00-16.00.

Kristallen och Konstmuseet i Norr Kiruna

Konsmuseet i Norr

Gör ett besök i Kirunas nya stadshus och Norrbottens länskonstmuseum. Länskonstmuseet producerar utställningar av samtidskonst, erbjuder ett brett utbud av offentliga program och kreativa aktiviteter.

Samegården i Kiruna

Samegården

Ett litet museum med utställning och information om den samiska kulturen. Öppet måndag-fredag 07.00-15.00. Lunchstängt 12.00-13.00.

Bo & Äta

I Kiruna kommun bor 23 000 invånare varav ca 18 000 bor i Kiruna centralort. Resterande bor i någon av de 50-talet byar som finns i kommunen. Kiruna kommun är med sina ca 20 000 km² större till ytan än 50 av världens länder. Det ger oss nästan en kvadratkilometer per person att husera på. 

Shopping i Kiruna

Köp mat, lokalt hantverk och friluftsutrustning

Vandra i Kirunas närområde

Naturnära utflykter tillgängliga året om

Den samiska, den tornedalska och den svenska kulturen har levt sida vid sida i Kiruna under lång tid och kommunen är förvaltningsområde för tre minoritetsspråk; samiska (nordsamiska), finska och meänkieli (tornedalsfinska och lannankieli). Visste du att det är tradition att sätta en kvast framför ytterdörren för att signalera att du inte är hemma. Trots tillgång till mobiltelefoner så är detta fortfarande något som används bland lokalbor, speciellt ute i byarna.

Guidade aktiviteter i Kiruna

I dessa aktiviteter ingår transfer från Kiruna stad

Se alla aktiviteter i Kiruna
Vi ger dig de bästa tipsen!

Turistcenter

På Kiruna Lapplands auktoriserade turistcenter hjälper vi dig att planera dina dagar i vår arktiska destination. På plats hos oss kan du även boka aktiviteter, köpa tågbiljetter, jakt- och fiskekort, lämna ditt bagage med mera. Vi finns kvar i gamla centrum fram till sommaren 2023.

Kontakta oss
turistcenter i Kiruna gamla centrum

Du kanske också är intresserad av