Jukkasjärvi

Jukkasjärvi är en liten by 17 kilometer utanför Kiruna. Namnet härstammar från ett samiskt ord som motsvarar ”mötesplats vid vattnet”. Här är Torne älv väldigt bred och ser snarare ut som en mindre sjö, därav det finska ordet ”järvi” för sjö. Med anor från 1600-talet är Jukkasjärvi en av de äldsta byarna i Norrbotten. Läget vid Torneälven, nära sjön Sautusjärvi, var en strategisk utgångspunkt för såväl fiske som handel.

I den äldre delen av byn finns delar av den äldre gårdsbebyggelsen kvar. På kyrkudden finns såväl kyrkan som den gamla marknadsplatsen, idag en fornlämning där det finns grunder efter marknadsbodarna. I byn finns också en hembygdsgård, där den äldsta byggnaden är en timrad parstuga från 1736. Här finns också byggnader som aittor, härbre, ladugård och bagarstuga.

Länge var präst- och klockarfamiljerna de enda bofasta i byn, men under 1700-talet etablerades några nybyggen. Idag har byn har ungefär 800 invånare, men det finns också fler än 1 000 hundar i byn!

Jukkasjärvi kyrka
Kyrkan är från 1726 med de ursprungliga delarna från 1607. Kyrkan är byggd i timmerkistkonstruktion, en konstruktion som är den enda bevarade i landet. Altartavlan, målad av Bror Hjort, är en iögonfallande del av kyrkorummet. Öppen för besök året runt. På sommaren finns en guide på plats.

ICEHOTEL
Världens första och största hotell byggt av snö och is byggdes för första gången år 1989 och har sedan återfötts i ny tappning varje vinter. Nytillskottet ICEHOTEL 365 är en helt ny isupplevelse som kan besökas året runt. Det är en permanent konstruktion med ett isgalleri, en isbar och konstsviter.

Sámi Siida – Márkanbáiki
Ett lättillgängligt och och återuppbyggt sameviste på den gamla marknads- och samlingsplatsen i Jukkasjärvi. Betande renar, utomhusutställningar som rör nomadtiden och modern samisk livsstil, samisk slow food, samt konst och hantverk.