Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag
Gå tillbaka
Miessemánnu med Nutti Sámi Siida Klara Enbom

Bli vår gäst bland vår dyrbara renhjord. En exklusiv upplevelse väntar dig när renskötaren tar emot dig bland ett hundratal renar. Det är en unik möjlighet att se de nyfödda renkalvarna tar sina första stapplande steg. Du får förstahandsinformation av renskötare som bedriver renskötsel som en livsstil baserad på traditionell samisk kunskap. Besöket avrundas med en traditionell samisk måltid kring en öppen eld för att du ska få en riktig smak av Sápmi.

Utflykten börjar med att vår guide möter upp dig i Kiruna eller Jukkasjärvi för transfer med minibuss, ca 1,5 timme enkel väg, mot Silkkimuotka rengärde. Vid ankomst välkomnar renskötaren dig till renarna i skogen mitt i Sápmi. Du kommer lära dig om renar, renskötsel och dess utmaningar, t.ex. klimatförändringar.

Kalvmånaden

Maj månad kallas miessemánnu på nordsamiska och betyder kalvmånad. Det är kalvningstid för renarna, en period som sträcker sig en bit in i juni. Om vädret och andra förutsättningar tillåter, så finns det möjlighet för dig att titta på nyfödda renkalvar som tar sina första stapplande steg. De här renarna kommer att släppas till fjälls när kalvarna har vuxit sig större och därmed är redo att ta sig an den långa vandringen.

Kalvningstiden är en höjdpunkt inom renskötseln och av ytterst betydelse. Renskötarna bevakar sina hjordar för att skydda de mot störningar. Detta betyder att ett sådant besök skall genomföras med försiktighet och respekt.

Efter du har mött renhjorden tar du plats på renhudar runt en sprakande och värmande brasa. Sedan får du lära dig mer om samernas kultur, historia och vårt moderna levnadssätt. Du bjuds på den samiska nationalrätten suovas som steks över den öppna elden. Det rökta renköttet serveras på gáhkkubröd med en klick lingonsylt. Måltiden äts som en renklämma/wrap och smakar bäst med en kåsa kokkaffe.

Midnattssolens ljusa timmar är i antågande och ger en underbar inramning för besöket i Silkkimuotka och din resa tillbaka till Kiruna resp. Jukkasjärvi.