English flag

Våra åtta årstider

I Kiruna har vi tydliga årstider. Fyra säger en del, samerna har lärt oss att det handlar om åtta. För samerna har klimatet och årstiderna av tradition stor betydelse för renskötseln och som vår gäst erbjuds du varierade upplevelser under tiden för ditt besök.

Att dela året i åtta årstider är en samisk sed. De inhemska samerna följde de växlande årstiderna när de flyttade renen mellan vinter- och sommarbete. Idag är de flesta samer mer eller mindre bosatta, men för dem som är involverade i renskötsel är arbetsaktiviteterna fortfarande planerade runt årstiderna och klimatet. Samernas traditionella kunskap om naturens delar, är viktig i en region där det finns starka kontraster mellan sommar och vinter. Vissa år kan temperaturskillnaden uppgå till så mycket som 70 grader.

Dálvi – Vinter

Dálvi, vinter, är den längsta av våra åtta årstider och varar från december till mars. Det kalla greppet tar tag i landskapet och fryser in det, i de mest utsökta formationerna. Ylande snöstormar hemsöker bergsområdena. Du måste klä dig ordentligt om du spenderar tid utomhus. Lager på lager, med ull närmast din kropp och en tjock dunjacka för att hålla värmen i. I Kiruna och svenska Lappland älskar vi friluftsaktiviteterna som vintern ger: snöskovandring, skoteråkning, hundspann, skidåkning och isfiske. Under klara nätter kan norrsken ofta ses dansa över himlen. Under vintern sköts renarna om dagligen, men också under den här säsongen betar de fritt, mestadels på lavar som finns under snön. Renarna är anpassade till det hårda arktiska klimatet och kan lagra både vatten och energi när temperaturen sjunker.

Giđđadálvi – Vårvinter

Vårvintern, giđđadálvi på samiska, inträffar i mars/april och ger ljus och värme efter vintermånaderna. Detta är högsäsong för snöskoter, hundspann och isfiske samt för skidåkning både utförsåkning och längdåkning. Föredrar du hellre en mer avkopplande dag kan du skotta dig en snösoffa, rulla ut din renhud, tända en eld och njuta av en kopp kaffe i det strålande solskenet. Vårvintern innebär hektiska tider för de renskötande samerna. Det är då renen flyttas från sitt vinterbete i skogsmarken upp till fjällen. Där är det lättare att bevaka flocken och dräktiga vajor får lugnet och ron de behöver innan de kalvar.

Giđđa – Vår

Efter vårvintern kommer våren och i Kiruna sker detta vanligtvis i maj. Uppe i fjällen är det fortfarande kalla nätter och förutsättningarna för snöskoter, isfiske, hundspann och skidåkning kan fortfarande vara utmärkta. I slutet av maj slutar solen att gå ner och perioden med midnattssol börjar. Renkalvarna föds och tar sina första snubblande steg, övervakade av sina mammor.

Giđđageassi – Vårsommar

I juni kan midnattssolens magiska ljus ses i alla delar av Kiruna. Våren blir vårsommar, och naturen blir grön nästan över en natt. Den här tiden på året markerar början på vandrings- och cykelsäsongen, även om det kan vara snö under hela juni till fjälls, och vi byter pimpelspöt till spinnfiske eller flugfiske. För renen är juni, början på, en mycket efterlängtad, lugn tid.

Geassi – Sommar

I juni / juli anländer den efterlängtade värmen och det är äntligen sommar i Kiruna. Det här är en tid att njuta av ett dopp i en spegelblank sjö eller kyla dina trötta fötter i en svalkande fjällbäck. För samebyarna (föreningar över geografiska områden) är sommaren en hektisk årstid. Renarna har fortsatt upp på de höga bergen för att undkomma insekter och värme och kalvarna samlas in för kalvmärkning. Detta är en viktig händelse under det samiska året, som innebär både hårt arbete och möjlighet att umgås med medlemmar i samebyn.

Čakčageassi – Höstsommar

I augusti kommer höstsommar. Bär och svamp mognar och vi fyller våra frysar med all naturens godhet för att klara oss genom den långa vintern. Kvällarna och nätterna börjar bli mörkare, insekter försvinner och naturen ändrar färg i bergen. Om du vandrar belönas du med vacker natur runtom. Höstsommaren är en viktig tid för renen att äta allt som naturen erbjuder och bygga upp deras fettreserv och muskelmassa som förberedelse för den nalkande vintern.

Čakča – Höst

Sedan kommer hösten i september-oktober. Solen står högt och det kan vara varmt och skönt under dagen, även om den klara/friska luften säger att det är höst. Norrskenet återvänder till Kiruna i september och dansar på himlen under klara nätter. Trots de kalla nätterna finns det fortfarande svamp och bär tillgängliga, åtminstone i början av september. Hösten är också jakttid, med den traditionella älgjakten i Kiruna. Hösten är ännu en hektisk tid för samiska renskötare. Renarna betar mestadels i lågfjällen och mot mitten av september, strax innan brunsten, är det dags att slakta sarvarna och märka eventuella kalvar som inte blivit märkta under sommaren.

Čakčadálvi – före vintern eller höstvintern

Förvintern gör sin entré i november-december. Dagarna blir kortare och naturen ändrar färg till vit när snön kommer för att stanna. Skidentusiasterna väntar ivrigt på att spår och backar ska öppnas och ibland händer detta redan i november. Under den här tiden på året skyndar renen sig att beta eventuellt kvarvarande gräs eller lav i skogen eller på myrmark, där de fortfarande kan beta även om det finns ett snötäcke på 10-20 cm. I november/december delas renhjordarna in i vintergrupper och flyttas till vinterns betesmarker i skogen. Det är också en tid för slakt; mestadels slaktas kalvar under tidig vinter. I Kiruna börjar polarnatten under andra halvan av december. Under en period av tre veckor stiger solen inte över horisonten.

En guide till Kirunas månader

Kiruna - månad för månad

Läs guiden här

Du kanske också är intresserad av