Kiruna Airport stängd

Under perioden 15-29 juli är Kirunas flygplats stängd. Vi hjälper dig hitta alternativa resvägar. Läs mer

English flag

Upplev stadsomvandlingen

I över 100 år har järnmalmsbrytningen pågått i Kiruna utan att nämnvärt påverka stadens centrala delar. År 2004 stod det klart att den tiden var över och det blev startskottet för stadsomvandlingen.

Gruvbrytningen är basen i Kirunas näringsliv och därför är Kiruna kommun beredd att flytta delar av staden. För att LKAB ska kunna fortsätta bryta järnmalmen, fram till år 2035, måste allt ovanför gruvorna flyttas i säkerhet. Allt. Samhällsomvandlingen är en stor och komplex process som kommer att pågå under många år. Nedan kommer tips på hur du kan ta del av och lära dig mer om stadsomvandlingen.

Världens största underjordiska järnmalmsgruva

LKAB:s Visitor Centre

Markdeformationer på grund av gruvbrytningen påverkar staden, vilket innebär att delar av Kiruna måste byggas upp igen på ny mark. Följ med på en tur och lär dig om gruvbrytningen världens största och mest moderna järnmalmsgruva under jord.

Läs mer och boka

Gruvstadsparken

Ingen ska behöva bo granne med ett industriområde. Allt eftersom hus och bebyggelser avvecklas så tillkommer så kallade gruvstadsparker, grönområden, som ska fungera som en mjuk övergång mellan gruvan och samhället. Det här området, Bolagsområdet, är det första som påverkats av stadsflytten. Hus såsom Hjalmar Lundbohmsgården har flyttats härifrån till nya platser och det har även rivits, och ska rivas, en hel del byggnader. I parken finns också några historiska foton från Kiruna som är intressanta att se. Lekpark, utegym och isbana vintertid är några av de saker du hittar i gruvstadsparken. I anslutning till dessa finns bänkar, grillplats och vedförråd. Sommartid kan du även träffa fåren och köpa fika. Till höger om Gruvstadsparken har även ett nytt parkområde upprättats efter rivningen av det gamla Stadshuset Igloo. Besök parken med minnesmonument och känn historiens vingslag.

Kiruna kyrka

Kiruna kyrka stod klar 1912 och är idag kanske Kirunas mest välkända och karaktäristiska byggnad. Kyrkan är kyrkligt kulturminne och skyddas av kulturmiljölagen så frågan har aldrig varit om den ska flyttas, utan snarare hur. Kiruna kyrka ska flyttas till en plats intill kyrkogården i anslutning till Kirunas nya centrum. Kyrkan planeras att flyttas i ett stycke. Flytten är beräknad till år 2026. Kyrkoparken är en del av miljön kring kyrkan, där ligger bland annat LKAB:s förste disponent och Kirunas grundare, Hjalmar Lundbohm, begraven.

Kiruna stadshus med klocktorn

Nya Kiruna centrum

Kirunas nya stadskärna byggs ca tre kilometer öster om den nuvarande. Kirunas nya stadshus ”Kristallen” var den första byggnaden som stod klar i nya centrum. Här finns också Norrbottens länskonstmuseum. Sedan har Aurora Kultur & Congress samt Scandic Kiruna tillkommit. Gör ett besök på Scandic Kiruna och passa på att äta lunch på restaurangen på bottenplan eller gör ett besök i Sveriges nordligaste skybar. Här blickar man ut över den vackra naturen genom stora panoramafönster. Den 1 september 2022 invigdes handeln som nu huserar i tre gallerior; Sjuan, Åttan och Nian. Byggnation av övriga centrum pågår för fulla muggar. Lokalbussar trafikerar mellan Nya och Gamla centrum.

Luossavaaratoppen

Det lokala stadsberget varifrån du får en fantastisk vy över hela staden, fjällvärlden och den pågående stadsomvandlingen. Se vart Kirunas nya centrum växer fram och se det nya kulturområdet som ligger vid foten av berget dit de gamla kulturbyggnaderna har flyttats. Bland annat kan du skåda Hjalmar Lundbohms bruna trähus och de fina ”bläckhornen”. Hjalmar Lundbohmsgården flyttades till foten av Loussavaara år 2017 och här finns nu ett café, museum och en liten butik. En fin slinga för att ta sig upp på toppen är Midnattssolsstigen som utgår från Camp Ripan.

QR-promenad

Kiruna kommun har tagit fram en spännande promenadslinga som du kan gå själv i Kiruna centrum för att lära dig mer om stadens historia, arkitektur och den pågående stadsomvandlingen. Det enda du behöver är en smartphone. Denna promenad tar dig genom Kirunas unika byggnader, konstverk samt platser med speciell anknytning till stadsflytten. Slingan innehåller 18 platser att besöka och är ca 2,5km och du går den i din alldeles egna takt. Du kan göra det här närsomhelst under året. På grund av den pågående stadsomvandlingen har byggnader och gator börjat spärras av i Kiruna gamla centrum och rivningsarbetet är i full gång. Glöm bara inte att ladda telefonen innan och ladda ner en app som kan skanna QR-koder.

Guidade stadsturer

Bli guidad genom Kirunas historia och den pågående stadsomvandlingen

Du kanske också är intresserad av