Riksgränsen, foto: Markus Alatalo

4 skidorter – 1 destination

Att åka skidor i Lappland innebär vidsträckta ytor, ingen trängsel, högklassiga pister och mängder med offpist, turskidåkning, heliskiing eller många mil med längdspår för de träningssugna med kanske Skandinaviens vackraste utsikter. Det finns varierande natur och terräng som passar för nybörjare, avancerad till elitnivå. På kvällarna kan du koppla av i SPA eller ta del av underhållning på afterski. Barnen har sina egna klubbar med aktiviteter. Att förlägga en konferens i fjällen, ger de bästa förutsättningarna för en kreativ miljö för att utveckla ditt företag eller organisation.
 

Kiruna – stadsnära skidåkning på Luossavaara
Bor du inne i Kiruna C och vill åka skidor under kvällar efter dagens aktiviteter passar den stadsnära skidbacken Luossavaara bra. Här finns tre liftar, fyra nedfarter och en park med hopp och rails. Från toppen av backen har du en vacker utsikt ut över fjällvärlden. Här finns ett fik, skiduthyrning och på helgerna serveras en god våffelbuffé. 

Ett stort antal längdskidåkare kommer varje vinter för att åka skidor i, och runtomkring, Kiruna. Här finns tidig snö och välpreparerade spårsystem alldeles i närheten av Kiruna centrum, såväl för elitåkaren som den glada motionären. Skidspåren är upplysta under mörka kvällar och underhålls med spårmaskiner för bästa möjliga skidåkning.

Abisko – Nuolja offpist
I Abisko finner du Sveriges svar på franska La Grave i ett mindre format. Här finn en lift och en markerad opistad nedfart. Här finns det gott om offpiståkning av hög kvalitet. Ett hett tips är åkningen i Rihtunjiraravinen, som är som en naturlig funpark. Du kan även ta helikoptern till toppar runtomkring, t ex Abiskoalperna. Åkning sker i två zoner – inuti eller utanför skidområdet. I skidområdet arbetar skidpatrullen dagligen med lavinbekämpning. Väljer du åka utanför krävs kunskap och lavinutrustning. På Nuolja offpist är det din fantasi som sätter gränser för nya åk. Du kan även följa med på offipistguidning eller en utbildning inom lavinkunskap. På Abisko Fjällstation finner du även en sportshop och en liten affär.

I Abisko finner du även Abisko Nationalpark med härlig turskidåkning. Du bor på Abisko Fjällstation med möjlighet med allt från självhushåll till helpension. Du kan också bo på några av hotellen eller vandrarhemmen i Abisko Östra, ca 4 kilometer bort.

Björkliden – ett paketerat äventyr för hela familjen
I Björkliden finner du Sveriges tredje högsta fallhöjd, vilket ger utmaningar och upplevelser till allt från barn, nybörjare till extremskidåkaren. Det finns 23 pister från grönt till svart och flera off pist stråk. Det 8000 meter långa liftsystemet tar dig högt upp i fjällvärlden med kanske Skandinaviens vackraste utsikt. Här finns konferensanläggningar, sport shop, bar, afterski, skidskola och andra vinteraktiviteter som hundspann, skoter eller grotturer. Välj att bo i stuga eller hotell med fyrstjärnig standard och ät i restaurang Lapporten. Vill du komma iväg från liftar och pister finns många alternativ till toppturer, heliskiing och längdskidåkning. Från Björkliden avgår transport upp till Sveriges högst belägna fjällstation – Låktatjåkka.

Riksgränsen – Sveriges skidmetropol
Intill gränsen mot Norge finner du Sveriges skidmetropol – Riksgränsen, som lockar skidåkare från hela världen. Det är ett av Sveriges nederbördsrikaste område som ger unika förutsättningar för fantastisk skidåkning ända fram till midsommar. Vill du hitta extremskidåkning så är detta området för dig med utmaningar som ”Rimfors” och ”Uffesvägg” och vid sidan av de 29 pisterna finns det stora området för offpiståk. Bo i skidåkarrum, hotellrum eller egen lägenhet, koppla av i SPA faciliteterna efter en dag på fjället och ät en god middag på restaurang Lapplandia. Kvällarna är fartfyllda med underhållning i den legendariska baren Grönan.